ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce presupune delegarea si detasarea salariatilor in germania ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Suntem o societate care efectuam constructii civile in tara si confectii navale in strainatate(adica am avut un contract in olanda de 90 de zile unde salariatii mei au fost delegati si au beneficiat de diurna pe perioada deleagrii pentru constructia unor iahturi). Avem posibilitatea sa incheiem un contract in germania pt constructii nave dar nu stiu exact ce trebuie sa fac ca sa lucrez perfect legal acolo. Stiu ca trebuie sa obtin formularul a1 pentru salariatii pe care ii trimit acolo, dar nu am inteles perfect care sunt pasii(adica trebuie sa merg sa inchei intai contractul si apoi sa obtin formularul a1) Momentan ei sunt angajati cu salariul minim pe economie, dar din cate am inteles pentru cei pe care ii voi trimite in germania trebuie sa le majorez salariul la valoarea salariului minim din germania. Sunt foarte bulversata, deoarece doresc sa fie totul corect dar nu stiu cui sa ma adresez pentru a afla toate informatiile necesare pentru a putea lucra legal acolo. Toata lumea se eschiveaza, chiar daca doresti sa le platesti si nu-ti ofera informatiile necesare. M-am documentat pe internet, dar as dorii o informatie calificata.Va multumesc! Sper ca am fost coerenta in explicatii!

Loredana Callu
 User  Loredana Callu
a intrebat la 17 Apr. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Laza
 User Carmen Laza
a raspuns userului adriana iancu la 13 Mai. 2015
Guvernul german a suspendat aplicarea salariului minim doar pentru transportul international si doar pentru perioadele de tranzit. Pentru munca efectiva pe teritoriul germaiei este necesar sa aplicati salariul minim de 8.5 euro / ora
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 20 Apr. 2015
Dupa cum v-am spus, guvernul german a hotarat sa suspende temporar aplicarea noului sau salariu minim.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Loredana Callu
 User Loredana Callu
a raspuns userului adriana iancu la 20 Apr. 2015
Va multumesc pentru raspuns! Pentru salariatii trimisi in Germania eu trebuie sa le acord un salariu brut in tara de 1400de euro(salariul minim din Germania), nu?Nu stiu cu ce salariu sa-i incadrez! Va multumesc inca o data!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 19 Apr. 2015
Ca angajator din Romania daca dispuneti detasarea unor angajati trebuie sa respectati prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 si pe cele ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009.
Conform documentelor, salariatul detasat se poate supune legislatiei unui singur stat membru. Potrivit art. 12 din Regulamentul 883, salariatul detasat in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supus legislatiei statului din care a fost detasat, daca perioada activitatii nu depaseste 24 de luni si acesta nu a fost trimis sa inlocuiasca o alta persoana.
In cazul in care aceste doua conditii nu sunt intrunite, pentru ca salariatul sa ramana supus legislatiei de securitate sociala din statul initial, este necesara obtinerea de catre angajator a formularului A1, document ce face dovada platii contributiilor.Documentul A1 poate fi obtinut pentru o perioada initiala de 24 de luni, prin exceptia precizata la art. 12 al Regulamentului european.In cazul unei detasari in Germania, angajatorul din aceasta tara nu va datora contributii sociale in tara sa daca angajatorul din Romania obtine de la Casa Nationala de Pensii Publice documentul A1 care atesta ca salariatii raman asigurati ai sistemului de securitate sociala din Romania. Conditia obtinerii formularului A1 este ca pe parcursul perioadei de detasare intre angajatorul care dispune detasarea si salariatul detasat sa existe o relatie directa(contractual individual de munca sa nu fie suspendat).In aceste conditii salariatul detasat in baza Regulamentului (CE) 883/2004 este un salariat delegat in sensul legislatiei din Romania.
Cererea pentru eliberarea formularului A1 se completeaza de catre angajator pentru unul sau mai multi salariati care vor fi detasati si se depune cu 30 de zile calendaristice inainte de inceperea perioadei de detasare.
Pentru eliberarea formularului A1 este necesar un dosar care trebuie sa cuprinda certificatul de atestare fiscala din care sa rezulte ca angajatorul nu are datorii la bugetul de stat la data solicitarii formularului, adeverinta privind stagiul de cotizare realizat ?n ultimile 12 luni, emisa de casa judeteana de pensii pentru fiecare angajat detasat, ultima situatie financiara a angajatorului, copie a certificatului de inregistrare fiscala, Adeverinta de la Inspectoratul Teritorial de Munca din care rezulta numarul de salariati ai societatii la data solicitarii formularului, certificatul constatator emis de O.N.R.C. in luna in curs, contractul tradus incheiat intre angajatorul din Romania si angajatorul din statul de ocupare.
Daca dosarul depus la C.N.P.P(Casa Nationala de Pensii Publice) este complet si corect, atunci formularul A1 se elibereaza in termen de 25 de zile lucratoare de la depunere.
In ceea ce priveste legea prin care se stabileste salariul minim brut de 8.5 euro/ora,Consiliul European a solicitat autoritatilor germane clarificari in legatura cu obiectivele, temeiul juridic si mecanismele de punere in aplicare a acestor dispozitii nationale in transportul international, din acest motiv in data de 30.01.2015 Guvernul german a decis sa suspende temporar aplicarea noului sau salariu minim.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024