ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Tichete de masa - contract colectiv de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In contractul colectiv de munca se precizeaza: "nu beneficiaza de tichete de masa salariatii care inregistreaza debite neachitate in termen". In aceste conditii cei care au debite stabilite printr-un act intern ( '' control de fond'' - silvicultura- Romsilva), mai beneficiaza de aceste tichete? Dar daca unitatea nu mai are aceste cheltuieli cu salariatul, c/v lor se scade din paguba produsa? Daca exista o hotatare a tribunalului care nu este definitiva si irevocabila, dar ma obliga unitatea sa o pun in executare, respectiv sa retin din salariu sumele si sa nu acord tichetele, hatarare care ulterior este desfiintata de o instanta superioara sumele se mai pot restitui, daca da in ce baza (idem tichetele), in acest caz nu fac un de abuz in serviciu retinandu-le?

Adaugata in: Tichete
L. Leonard
 User  L. Leonard
a intrebat la 03 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului L. Leonard la 04 Dec. 2013
Legea este din 1998, nu din 1988, pe de o parte. Iar pe de alta, dupa cum am spus deja, suspendarea platii tichetelor de masa nu se numara printre sanctiunile permise de Codul muncii republicat. Indiferent de motiv. Retinerea se face din salariul net al angajatului, nu din cel brut.

Ca atare, nu, nu este legal, reiese acest lucru din informatiile pe care le-am postat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
L. Leonard
 User L. Leonard
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Dec. 2013
Multumesc de raspuns, dar se pune intrebarea daca prevederea din CCM este legala ? Stabilirea debitelor prin controlul de fond (act intern) are valoare in acest caz? Ce inseamna neachitat in termen ? daca se retine lunar 1/3 din salariu, in aceasta perioada,x luni , nu mai poate beneficia de tichete?
Atat timp cat tichetele de masa se acorda in baza unei legi -142/1988, in functie de timpul lucrat pot fi suspendate in baza unei alte conditionari? e legal?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Dec. 2013
Suna a sanctionare disciplinara si ca urmare a unei daune patrimoniale, iar suspendarea platii tichetelor de masa nu se numara printre sanctiunile permise de Codul muncii.

Cat timp exista o hotarare judecatoareasca ce stabileste ca acea prevedere nu se poate aplica si prevede acordarea tichetelor de masa si a acelor sume retinute, atunci angajarul va trebui sa o respecte, altfel inclacarea acestui document va intra la fapta penala si se poate sanctiona inclusiv cu inchisoare.

Se pot plati retroactiv sumele retinute incorect, in baza hotararii care decide ca nu este corecta retinerea lor.

Alte intrebari despre Tichete

TOP RASPUNSURI 2024