ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ajutor social


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.
O famile de batrani bolnavi si neputiciosi/ o batranete grea si urata!
El - 84 de ani, a muncit o viata intreaga, acu abia daca reuseste sa iasa la bucatarie si daca cade, acolo ramane.
Ea a gospodarit aceeasi perioada alaturi de sotul ei asa cum erau vremurile. Acu nu se ridica din pat decat in doua bastoane, strict pentru toaleta. Sotul face cat poate si o ingrijeste. Ambii traiesc dintr o pensie de 900 de lei a batranului.
Cand peste tot se pune problema unui trai decent de cel putin 700 de lei/persoana, batrana aceasta are dreptul la un minim ajutor social?Legea prevede ceva in acest sens?

Cu multe multumiri.

Adaugata in: Ajutoare materiale
Speranta Dan
 User  Speranta Dan
a intrebat la 17 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Nov. 2013
Se poate incerca o incadrare a ei ca persoana cu handicap, dar pentru acest lucru trebuie sa mearga la Comisia de Evaluare a Adultilor cu Handicap si sa solicite o evaluare pe baza careia sa se decida incadrarea ei in grad de handicap. Va putea astfel sa primeasca o indemnizatie de handicap, in baza legii 448/2006 actualizate. Totodata, daca ea are vechime in munca si drept de pensie ar putea primi pensia minima garantata de 350 de lei, adesandu-se (printr-o persoana imputernicita, data fiind conditia ei) si sa solicite acest drept. Cele doua tipuri de venituri de care am amintit, pot fi cumulate, nu exista interdictii in aceata privinta.

Totodata, fiind pensionar, daca pensia este una de invaliditate, domnul in cauza poate avea un insotitor si primi indemnizatie aferentea, cf. legii 263/2010. Ar fi o alta portita. Daca este pensionar pentru limita de varsta atunci nu. Dar la fel, se poate incerca o incadrare in grad de handicap.

Primaria poate incadra un asistent personal care sa se ocupe de acesti oameni. Ei vor fi salariati ai primariei si ar putea lucra in acest scop. Este o alta solutie.

Alte intrebari despre Ajutoare materiale

TOP RASPUNSURI 2024