ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Adeverintele eliberate cu grupa a II a


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Mama mea si-a intocmit dosarul de pensionare cu actele necesare si s-a dus la Casa Judeteana de Pensii Arges pentru a-i intreba pe functionarii de acolo daca este in regula, o doamna functionar i-a spus ca adeverintele eliberate pentru grupa a II a nu sunt regula ca nu au nominalizare. Mama a lucrat la Arta Meseriasilor Pitesti si Textila Rosiori de Vede intre anii 1977-1986 unde a fost incadrata in grupa II a. A sunat la cei care i-au eliberat adeverintele pentru a le solicita alte adeverinte sub alt format cei de acolo i-au spus ca nu ii pot elibera alt tip de adeverinte si ca au eliberat si altor persoane si nu au fost probleme. Mama are 60 de ani si 11 luni si o vechime in munca de 12 ani si 10 luni, mai avea nevoie de suplimentul de cotizare de la grupa a II a pentru a indeplini stagiul minim de cotizare. Ce poate sa faca in aceasta situatie?

Adaugata in: Pensii
Claudia Ilie
 User  Claudia Ilie
a intrebat la 27 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 29 Mai. 2016
Nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca s-a facut de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective(punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990).
"6. Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.)"
In ceea ce priveste perioada de pana la aparitia Ordinului 50/1990,la punctul 15 din ordinul mentionat, unitatile aveau obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii ordinului, pe baza documentelor existente in unitate,situatia incadrarii personalului in grupele I si a II-a de munca incepand cu data de 18.03.1969.
"15. Dovedirea perioadelor de activitate desfasurate in locurile de munca si activitatile ce se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii se face pe baza inregistrarii acestora in carnetul de munca conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii si Ocrotirilor Sociale.
Totodata, tinand seama de prevederile art. 2 si 3 din Decretul-lege nr. 68/1990, unitatile au obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii prezentului ordin, pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si II de munca incepand cu 18.03.1969 si pana in prezent."
Actele normative care reglementau incadrarea in fostele grupe I si a II-a de munca au fost abrogate la data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (art.198 din lege).
Dupa aceasta data nu mai exista baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 1.04.2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca,se va face numai daca nominalizarea persoanei s-a facut anterior datei de 1.04.2001 si numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorilor sau detinatorilor de arhive(proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontaje lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
Adeverintele se intocmesc si elibereaza conform modelului prevazut in Anexa la Ordinului MMFES nr. 590/2008, numai in baza documentelor verificabile, aflate in evidentele acestora si se completeaza obligatoriu la toate rubricile prevazute, cu respectare prevederilor art. 160 alin.7 din Legea nr. 19/2000, asa cum a fost introdus prin Legea nr. 44/2006.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni alexei delimart Marius Ion Ioana Popa G Stancu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024