ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensionare pe caz de boala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Ma numesc Marcel, am 36 ani si acum 5 ani m-am inbolnavit de osteonecroza bilaterala la ambii femuri, dupa asta boala a avansat si am facut coxartroza bilaterala. Mi s-a dat certificat handicap grad accentuat (gr.2.).
Asta e al patrulea an cind ma duc cu dosarul pentru a-l reinnoi. Inainte de a ma anbolnavi, am lucrat cu carte de munca la o firma foarte putin; vreo 5 luni. Atat am pe cartea de munca. Vreau sa va intreb daca ma pot pensiona definitiv pe caz de boala.
Multumesc.

Adaugata in: Pensii
Jitaru Marcel
 User  Jitaru Marcel
a intrebat la 08 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mircea Carp la 12 Aug. 2013
Incadrarea in grad de invaliditate este una, iar in grad de handicap este cu totul altceva, Incadrarea in invaliditate de face de catre Casa de pensii, Comisia medicala specializata respectiv, iar pentru handicap exista Comisie de evaluare a handicapului separata de casa de pensii. Gradul 2 de handicap nu corespunde neaprata gradului II de invaliditate de exemplu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mircea Carp
 User Mircea Carp
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Aug. 2013
Daca este incadrat intr-un grad de invaliditate,poate benefia de pensie de invaliditate,doar daca face dovada de asigurat in sistemul de pensii,fara sa fi realizat conditia de stagiu prevauta in tabelul nr.3
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mircea Carp la 09 Aug. 2013
Ce am redat mai jos este legea pensiilor modificata dupa emiterea deciziei CCR. Trebuie sa existe un stagiu de cotizare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mircea Carp
 User Mircea Carp
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Aug. 2013

Tinand cont de decizia CCR nr.680 din 26//06/2012 si de legea 37/2013 opinia mea este:

Pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate

?ncep?nd din data de 24 septembrie 2012, dacă sunteţi ?ncadrat ?ntr-un grad de invaliditate de medicul expert al asigurărilor sociale, veţi putea beneficia de pensie de invaliditate.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2013
In primul rand trebuie sa va incadreze Comsia de la Casa de pensii in grad de invaliditate, iar aceasta incdrare presupune realizarea unui stagiu de cotizare, care la dvs este foarte mic.


Legea 263/2010 modificati in 2013:
Art. 73. - Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.

Art. 76.
(1) Persoanelor prevazute la art. 73, incadrate in gradul I sau II de invaliditate, li se acorda stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) in conditiile in care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta conform tabelului nr. 3.

Tabelul nr. 3
Varsta persoanei la data emiterii deciziei
medicale asupra capacitatii de munca Stagiul de cotizare realizat (ani)
pana la 20 ani 1
de la 20-23 ani 2
23-25 ani 3
25-29 ani 6
29-33 ani 9
33-37 ani 11
37-41 ani 14
41-45 ani 17
45-49 ani 20
49-53 ani 23
53-57 ani 25
57-60 ani 26
Peste 60 de ani 27
(2) In situatia gradului III de invaliditate, stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) se acorda numai persoanelor prevazute la art. 74
(3) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevazator sau in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiile de cotizare cerute de art. 58 si 59 si stagiile de cotizare realizate pana la data acordarii pensiei de invaliditate.

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Art. 59
Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024