ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ajutor de deces


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ,
am o angajata careia i-a murit fiul in varsta de 24 de ani. Mentionez ca acesta nu lucra nicaieri si nu era student. Avea un certificat de handicapat, suferea de sida. Intrebarea mea este daca mama poate sa ceara ajutor de deces de la angajator? Daca nu, poate sa-l solicite de la casa de pensii sau de la handicapati?
Multumesc

Adaugata in: Ajutoare materiale
Georgeta Bojin
 User  Georgeta Bojin
a intrebat la 24 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Apr. 2012
Eu m-am referit exact la cuantum, revedeti va rog raspunsul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Apr. 2012
Ajutorul de deces este reglementat de Legea 263 din 2010.
Cuantumul acestuia, de la an la an se modifica si este aprobat prin legea bugetului de asigurari sociale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Apr. 2012
Cuantumul ajutorului de deces si inmormantare este reglementat de legea bugetului de stat Legea 294/2011, si nu de legea 263/2010.

Art. 17. -
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.

Art. 18. -
Cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in conditiile legii, astfel:
a in cazul asiguratului sau pensionarului, la 2.117 lei;
b in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.059 lei.


In baza legii 263/2010, salariata poate beneficia de ajutor pentru deces, astfel:

Art. 121
In sistemul public de pensii, in afara pensiilor, se mai pot acorda, in conditiile prezentei legi, urmatoarele prestatii:
c ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre acestia.
Art. 125
1 In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
2 Dovada prevazuta la alin. 1 se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.
3 Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. 5.
Art. 127
1 Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.
Art. 129
1 Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. 1 pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Astfel ca in cazul decesului fiului salariatei - aceasta fiind asigurata in sistemul asigurarilor sociale de stat - ajutorul de deces se suporta de catre angajtor in conditiile legii mai sus citate.

Acest ajutor nu este supus impozitul si nu face parte din baza luara pentru calculul contributiilor. Acel extras din codul fiscal se refera la acest aspect.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Apr. 2012
rECTIFIC : Mama persoanei decedate sa se adreseze.......
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2012
In calitate de angajator puteti acorda un ajutor de deces, altul decat cel reglementat de Legea nr. 263/2010, in cazul decesului salariatilor si membrilor lor de familie.


Pentru a putea achita salariatilor dvs. un astfel de ajutor este necesar ca la incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate sa mentionati o astfel de clauza.

Fondul de 2% potrivit codului fiscal
a ajutoarele de ??nmorm??ntare, ajutoarele pentru pierderi produse ??n gospod??riile proprii ca urmare a calamit????ilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave ??i incurabile, ajutoarele pentru na??tere, veniturile reprezent??nd cadouri pentru copiii minori ai salaria??ilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la ??i de la locul de munc?? al salariatului, costul presta??iilor pentru tratament ??i odihn??, inclusiv transportul pentru salaria??ii proprii ??i membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salaria??ii proprii sau alte persoane, astfel cum este prev??zut ??n contractul de munc??.

Cadourile oferite de angajatori ??n beneficiul copiilor minori ai angaja??ilor, cu ocazia Pa??telui, zilei de 1 iunie, Cr??ciunului ??i a s??rb??torilor similare ale altor culte religioase, precum ??i cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, ??n m??sura ??n care valoarea cadoului oferit fiec??rei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu dep????e??te 150 lei.

Mama angajatei sa se adreseze angajatorului printr-o cerere , la care sa anexeze si o coPie dupa certificatul de deces al baiatului prin care sa solicite un ajutor de inmormantare din fondul de salarii daca aveti prevazut in CCM sau din fondul de 2%. In conditiile in care se aproba din fondul de 2% suma este neta, nu se impoziteaza .
Ajutorul de deces in baza Legii 263 este de 2117 in cazul asiguratului si jumatate din acest cumntum daca persoana decedata nu a fost asigurata CAS.




Alte intrebari despre Ajutoare materiale

TOP RASPUNSURI 2024