ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum pot obtine ajutor de inmormantare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sotul meu a decedat anul trecut in mai, am incercat sa obtin ajutorul de inmormantare, dar firma la care a lucrat a avut datorii la stat si de la Casa de Pensii mi-au spus ca mai intai trebuie sa plateasca cel putin CAS-ul ca apoi firma sa-si poata recupera ajutorul de inmormantare.
Acum situatia s-a schimbat, firma la care a lucrat sotul meu a fost cesionata, am inteles ca au fost platite toate datoriile firmei catre stat , dar noul asociat mi-a spus ca nu e treaba lui si ca oricum a schimbat domeniul de activitate. Cei de la Casa de Pensii spun ca nu au mai avut o situatie asemanatoare si ca singura solutie e ca Firma sa-mi dea ajutorul de inmormantare si apoi sa-si recupereze de la Casa de Pensii.
Intrebarea mea e, daca e posbil sa recuperez acesti bani direct de la Casa de Pensii, fara a mai fi nevoie sa merg la Firma ? Schimbarea asociatului si schimbarea domeniului de activitate poate fi considerata o reorganizare ? In art. 127 am vazut ca acest ajutor poate fi dat si direct de catre Casa de Pensii.


Doina Brad
 User  Doina Brad
a intrebat la 07 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Apr. 2014
ANEXA Nr. 11
la norme

CERERE
pentru acordarea ajutorului de deces

Se aprobă

..........

(semnătura)


Înregistrată sub nr........... din..........

Viza pentru controlul financiar preventiv

Către Casa Teritorială/Sectorială de Pensii..........

Subsemnatul(a) .........., având codul numeric personal.........., domiciliat(ă) în .........., str........... nr..........., bl..........., sc..........., et. .........., ap..........., judeţul (sectorul).........., posesor(posesoare) al(a) buletinului/cărţii de identitate seria.......... nr..........., eliberat(ă) de.........., în calitate de.........., vă rog ca, în baza dosarului de pensie nr........... şi a celorlalte acte, să aprobaţi plata ajutorului de deces pentru.........., având calitatea de pensionar/membru de familie, conform certificatului de deces nr........... din.........., eliberat de Primăria...........

Odată cu prezenta cerere depun şi următoarele acte:

a) certificat de deces - copie şi original;

b) act de identitate - copie şi original;

c) documente din care să rezulte că s-au suportat cheltuielile de înmormântare;

d) cupon de pensie;

e) adeverinţă de studii, după caz;

f) act medical emis/vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă în cazul copilului în vârstă de până la 16 ani, după caz.

În susţinerea cererii mele, declar pe propria răspundere şi sub sancţiunile prevăzute de Codul penal referitoare la falsul în înscrisuri oficiale că am suportat cheltuielile ocazionate de deces, că nu am încasat şi nu voi încasa ajutorul de deces de la nicio altă unitate.

Data..........


Semnătura

..........
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Da, sunteti in termenul de prescriptie de 3 aniArt. 107
In sistemul public de pensii se acorda ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

. Art. 108
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:
a) sotul supravietuitor;
b) copilul;
c) parintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare alta persoana.

Art. 109
(1) Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu inscrisuri doveditoare in acest sens, inclusiv cu declaratie pe propria raspundere a solicitantului ajutorului de deces.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), in cazul persoanelor prevazute la art. 108 lit. f), dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin inscrisuri doveditoare in acest sens sau prin declaratie pe propria raspundere autentificata.

Art110
In intelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) sotul/sotia;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial ori cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

;;;;

Alte intrebari despre Ajutoare materiale

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu Radu Anton George Andreescu Gratiela Petrescu G Stancu violeta Georgescu