ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Asigurarea medicala si concediul fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatorul caz:
Salariatul x este obligat de catre sef sa-si ia concediu fara plata pe o perioada determinata (1-3 luni). Pe parcursul acestei suspendari a contractului de munca, angajatul va primi totusi - in ciuda suspendarii (ca un "favor") salariul net. Acesta a fost instiintat de catre angajator ca nu vor mai fi platite contributiile catre stat.
In acest caz, angajatul va beneficia de asigurare medicala pe parcursul suspendarii? (1-3 luni)
Care sunt cazuri de suspendare in care angajatul nu beneficiaza de asigurare medicala?
Va multumesc!

Mihaela Petrescu
 User  Mihaela Petrescu
a intrebat la 25 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2015
Angajatorul nu poate obliga salariatul sa intre in concediu fara plata, este ilegala o astfel de masura. Acest liber se acorda exclusiv la cererea salariatului aprobata de catre angajator si reprezinta o suspendare a contractului si activitatii pe perioada solicitata. Implicit se suspenda si plata salariatului cat si a contributiilor obligatorii. Ceea ce inseamna ca perioada de CFP afecteaza stagiile de cotizare, vechimea in munca si venitul primit, cat si alte drepturi viitoare precum concediul sau indemnizatia crestere copil, de exemplu.

Salariatul este in continuare asigurat medical daca revine la lucru dupa cele 3 luni dar in cazul unui medical de exemplu indemnizatia va fi afectata de aceasta pauza.

Este clar ca daca angajatorul doreste sa plateasca salariul net in mana, in conditiile in care CFP ar suspenda contractul, recurge la o masura abuziva si ilegala.

Angajatul poate refuza intrarea in CFP impusa de angajator. Daca acesta intr-adevar doreste sa intrerupa activitatea si are temei real, legea ii pune la dispozitie posibilitatea suspendarii CIM ca urmare a reducerii / intreruperii temporare a activitatii, cu plata unui procent de 75% din salariul de baza si implicit a contriutiilor sociale obligatorii. Masura se dispune prin decizie comunicata sub semnatura salariatului si se opereaza in Revisal in 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, la fel ca decizia pentru CFP.

Alte intrebari despre Contributii sociale

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion violeta Georgescu Radu Anton Viviana Serni G Stancu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024