ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

contributii asigurari sociale de sanatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Mama este pensionara. In perioada 2008-2012 a calatorit in strainatate in vizita la rude. La fiecare calatorie a solicitata cardul de sanatate valabil 6 luni( i s-a eliberat adeverinta provizorie). Din acelasi an, 2008, are venit suplimentar ( in afara de pensie) dintr-un spatiu inchiriat. Pentru ca si anul acesta sa calatoreasca in strainatate, la solicitarea eliberarii cardului de sanatate i s-a cerut sa plateasca contributii la asigurarile sociale de sanatate aferente intregii perioade ( 2008-2013). Nu inteleg de ce nu i s-a cerut acest lucru si la solicitarea cardului in 2008-2009-2010-2011 ?!?!?!????.
Conform carei legi? Daca este o lege recenta (2012-2013) DE CE trebuie sa plateasca retroactiv?
Multumesc pentru timpul acordat si sper sa primesc un raspuns cat mai concis.
Cu stima Anna

Cimpoieru Anna
 User  Cimpoieru Anna
a intrebat la 18 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cimpoieru Anna
 User Cimpoieru Anna
a raspuns userului cimpoieru anna la 29 Mai. 2013
Daca intrebarea mea a deranjat sau nu are raspuns va rog sa-mi acceptati scuzele.
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cimpoieru Anna
 User Cimpoieru Anna
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Mai. 2013
Daca pana la aceasta data nu a primit nici o somatie de plata ( Finantele Publice nu au trimis catre Casa de Sanatate datele celor care au venituri suplimentare si obligatia platii contributiei si nu numai mama este in aceasta situatie) si in luna septembrie 2013 se fac 5 ani de la incheierea contractului de inchiriere, SE POATE PRESCRIE?
Conform legii, fiecare cetatean trebuie informat O DATA PE AN de CNAS asupra obligatiilor de plata ce-i revin.
In cazul acesta eu consider ca vina o poarta Finantele Publice care nu informeaza la timp CNAS in legatura cu obligatiile ce revin cetatenilor care au venituri suplimentare in vederea achitarii contributiilor de sanatate
Este corect sa plateasca cetateanul ( in acest caz : mama mea ) pentru greseala unui salariat din cadrul unei institutii de stat care nu-si face la timp munca pentru care primeste o retributie ( sau merge pe principiul: LEAFA MERGE, NOI MUNCIM CU SPOR) ?????????
Multumesc pentru timpul acordat

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cimpoieru anna la 20 Mai. 2013
Din punct de vedere legal, este, pentru ca avea obligatia platirii contributiei individuale. Dar de ce nu i s-a spus pana atunci, nu stiu sa va raspuns. Pentru inceput incercati sa ii faceti o asigurare privata de calatorie, ca sa fie in regula pe perioada plecarii. Apoi daca va primi hartie vedeti de la acel punct mai departe. Mai mult ar trebui sa lamuriti cu cei de la Casa de Sanatate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cimpoieru Anna
 User Cimpoieru Anna
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Mai. 2013
Mama nu a primit nici-o hartie. A fost la casa de sanatate pentru a i se elibera cardul de sanatate .Nedumerirea mea este: DE CE NU I S-A CERUT SA PLATEASCA CONTRIBUTIA AFERENTA SI IN ANII 2009-2010-2011 CAND A SOLICITAT ACELASI CARD DE SANATATE??? Nu figura si atunci cu venit suplimentar? Este femeie in varsta (82ani) si stiu ca asta nu este o scuza , dar nu cred ca este vina dansei ca nu a avut cunostinta de legea reformei in sanatate, drept pentru care acum trebuie sa plateasca o suma mare aferenta celor 5 ani.

Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Mai. 2013
Pentru ca legea reformei in sanatate prevede ca se plateste contributia pentru ultimii 5 ani in cazul veniturilor pentru care apar restante. In cazul mamei dvs probabil se apropie de prescriere (nu stiu din ce luna a anului 2008 figureaza ca datornic), probabil si din acest movit v-a transmis acum hartia. Aveti grija ca daca este cu exectuoriu e posibil sa depuna si actiune in instanta daca mai este ceva timp pana la prescriere.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024