ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contributii cenzor asociatie de proprietari 2009.2010.2011


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am avut calitatea de cenzor la o asociatie de proprietari, incheiat cu un contract civil si in perioada 02.2009-08.2011 mi s-a retinut impozit de 16%.Ulterior am avut control (2013) si ni s-a comunicat ca trebuia sa avem si contributiile sociale retinute.
-pentru 2011-conf CF la art 296`16 alin(4) lit b-sunt exceptate contibutiile de asigurare de somaj atat unitatea cat si salariatul si ramane de retinut doar sanatate (5.5%)si pensii(10.5%). E bine?
-pentru 2009 si 2010 ce contributii trebuiau retinute? Eu zic ca doar sanatate 5.5% este corect. Este considerata ca activitate dependenta, activitatea de cenzor in asociatie?
-daca nu avem contract de mandat si este contrat civil, ce implicare juridica este?
-sunt obligata sa platesc acum eu, in 2013, aceste contributii cu toate ca ele nu au fost retinute si nu au fost nici declarate nici acum in 2013?
Va multumesc si astept raspuns urgent!


Adaugata in: Contributii sociale
Tina Cristea
 User  Tina Cristea
a intrebat la 12 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Iul. 2013
Scutirile pentru plata contributiilor pe acest tip de contract apar in situatiile in care persoana este si salariata cu contract de munca, sau este pensionara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Iul. 2013
Trebuia retinuta contributia pentru pensie (10,5%) si somaj (0,5%), iar la sanatate contributia se platea de catre beneficiarul de venit. Din iulie 2012 contributia la sanatate se retine in mod obligatoriu de catre platitorul de venit iar somajul nu mai reprezinta o obligatie, el se plateste de catre beneficiar, prin contract incheiat cu agentia de somaj, daca doreste sa beneficieze de acest drept.

Codul fiscal defineste in ce conditii o activiate poate fi reconsiderata dependenta, la art. 7 pct. 2.1, si anume:

Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

Pentru cazurile in care se ajunge la o astfel de reconsiderarea, pct. 2.2 al art. 7 prevede ca:

2.2. ?n cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. ?n acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate ?n afara funcţiei de bază

Alte intrebari despre Contributii sociale

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion alexei delimart Viviana Serni adriana iancu Gratiela Petrescu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024