ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contributii sociale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ma numesc Gutanu Gheorghe, sunt din judetul Salaj. Am un PFA cu norma de venit fix 9000 de lei. In anul 2011 am fost la Casa Nationala de pensii unde am depus o declaratie pe proprie raspundere ca nu depasesc acel plafon de venit necesar pentru a plati CAS. Iar acum am primit acasa o somatie de a plati retroactiv pe anul 2012 o suma de 2761 de lei, adica o suma de 232 lei lunar numai pentru contributia CAS. Sunt obligat sa platesc aceasta suma sau ce demersuri trebuie sa fac de a evita sa platesc suma aceasta ireala pentru mine. Va rog sa-mi trimiteti un raspuns cat mai urgent pentru ca am un termen de 15 zile pentru a plati aceasta suma.
Multumesc anticipat!

Adaugata in: Contributii sociale
Gyuri Guțan
 User  Gyuri Guțan
a intrebat la 17 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2013
Este corecta somatia lor pentru ca intervine scutirea de plata numai daca venitul realizat nu depaseste plafonul legal, respectiv de 4 ori salariu mediu brut pe tara utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale. In 2011 acest salariu era de 2022 lei iar in 2012 a crescut la 2117.

In plus pe cota de venit lucrurile sunt putin mai complicat, trebuie sa platiti contributii la suma respectiva, cu atat mai mult cu cat a dvs depaseste plafonul. In contrapartida simpla e mai usor, puteti face regularizare in cazul in care nu atingeti acel venit. Mult succes!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2013
Obligatia de plata a CAS ar putea sa fie in urma semnarii unui contract de asigurare cu casa pentru o suma ce nu poater fi mai mica de 741 lei sau urmarte obligatiei PFA incepand cu data de 01,07,2012 cand si PFA are obligatia sa depuna declaratia 600 pentru plata CAS.Suma reprezinta CAS de 31,3% calculata pentru 741 lei pentru un an de zile Dumneavoastra sunteti in masura sa vedeti in ce situatie va aflati.
Art. 12 din Legea 263 din 2010
(1) Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.
(2) Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Poate ati semnat un contract de asigurare cu casa de asigurari sociale
Art. 13
(1) Venitul asigurat inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala poate fi modificat prin depunerea unei comunicari de modificare a declaratiei individuale de asigurare ori, dupa caz, prin incheierea unui act aditional la contractul de asigurare sociala.
(2) Declaratia individuala de asigurare si contractul de asigurare sociala constituie titluri de creanta si devin titluri executorii la data la care creanta bugetara este scadenta, conform legii.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024