ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contributii sociale - fond handicapati


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Va rog sa ma sprijiniti in clarificarea urmatorului aspect: inteleg ca fondul de handicapati se calculeaza si vireaza in prezent pentru angajatorii al caror numar de salariati este mai mare sau egal cu 50.
A existat o perioada in care acest numar de salariati era 40 si nu 50 si, daca da, care este acea perioada?
In cazul in care pentru un angajator a fost calculat si virat fondul de handicapati desi acesta avea un numar de salariati mai mic decit acest prag de 50 - sau 40 daca a fost vreodata cazul - ce consecinte se pot ivi din punct de vedere al legislatiei muncii?
Multumesc pentru timpul acordat.
Cu respect,

Roxana Apostu

Roxana Apostu
 User  Roxana Apostu
a intrebat la 08 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Roxana Apostu la 10 Ian. 2014
Puteti incerca sa recuperati acesti bani, da, dar cel mai probabil va fi un drum anevoios. Mult succes insa. Daca ati virat banii din propria initiativa s-ar putea sa fie destul de complicat sa ii recuperati, dar puteti incerca. Daca insa vi s-a impus virarea lor desi nu era cazul, atunci puteti merge in instanta.

Si inainte de a face acest demers, asigurati-va ca nu vi se aplica niciuna din prevederile pe care vi le-am redat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Apostu
 User Roxana Apostu
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Ian. 2014
Multumesc.

Inseamna ca ne ramine doar sa vedem daca putem recupera sau, mai bine zis, redirectiona acesti bani, prin intermediul Administratiei Financiare de care apartine angajatorul respectiv, catre alte obligatii de achitat la bugetul de stat.

Cu respect,

Roxana Apostu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Ian. 2014
Nu a existat o prevedere care sa faca referire la 40 de salaraiti. In OUG 102/1999 abrogata odata cu intrarea in vigoare a legii 448/2006, lege republicata, a existat urmatoarea prevedere:

Art. 43.
(1) Agenţii economici, autorităţile şi instituţiile publice care nu respectă prevederile art. 42 alin. (1) au obligaţia de a plăti lunar către bugetul de stat o sumă egală cu salariul minim brut pe ţară ?nmulţit cu numărul de locuri de muncă ?n care nu au ?ncadrat persoane cu handicap.
(2) Sunt exceptaţi de la plata obligatorie prevăzută la alin. (1) agenţii economici, autorităţile şi instituţiile publice care fac dovada că au solicitat trimestrial la agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, repartizarea de persoane cu handicap calificate ?n meseriile respective şi că acestea nu au repartizat astfel de persoane ?n vederea angajării."

Nu se pot aplica sanctiuni daca ati platit acest fond, chiar daca aveati un numar de salariati mai mic de 50. Pragul acesta este unul mimim, impus de lege, de la care angajatorul ar trebui sa plateasca o contributie pentru acest fond. Cei care au sub 50 de salariati nu au aceasta obligatie de plata, dar daca au facut-o in niciun caz nu vor fi sanctionati pentru acest lucru.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024