ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contributii sociale neplatite de angajator


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
La mijlocul lunii martie 2015, am incheiat un Contract de prestari servicii cu o societate comerciala romaneasca. Contractul a fost inregistrat, semnat de ambele parti si trimis catre firma de contabilitate (furnizor extern de servicii). Astazi (8 iunie) am aflat ca nu mi-au fost platite contributiile sociale aferente Contractului respectiv. Va rog sa imi spuneti daca se poate face o corectie in acest sens, astfel incat darile catre stat sa fie achitate retroactiv, cat mai curand. De asemenea, va rog sa imi spuneti care sunt contributiile sociale datorate statului.
Va multumesc.

Irina Irina
 User  Irina Irina
a intrebat la 08 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Iun. 2015
Depinde in ce calitate ati semnat acel contract. Daca sunteti PFA atunci firma nu trebuie sa plateasca nicio contributie pentru venitul pe care il incasati, acesta obligatie va revine dvs. Daca insa aceste contract l-ati semnat ca persoana fizica neautorizata, contributiile aferente sunt CASS 5,5% si CAS de 10,5%, plus impozitul pe venit. Acesta din urma poate fi platit integral de catre platitorul de venit, sau impartit intre cele doua parti - 10% angajator (obligatie legala) si 6% beneficiarul de venit.

Verificati la ANAF si la casa de pensii si de sanatate daca s-au platit sau nu contributiile mentioante. Daca nu, se pot depune rectificative de catre platitor si vi se pot vira contributiile retinute dar neplatite, catre stat. Incercati si o discutie cu firma cu care aveti acest contract incheiat inainte de a merge mai departe. Puteti sa le solicitati o adeverinta (oricum au obligatia sa va eliberez una in fiecare an pentru anul anterior.

Contractul trebuia inregistrat si la ANAF de catre angajator. Daca a respectat aceasta obligatie legala atunci ar fi trebuit sa plateasca toate contributiile obligatorii.

Pentru situatia in care sunteti pensionara (nu am toate detaliile privind situatia dvs.) intervine scutirea de la plata contributiei CAS (pensii).


Alte intrebari despre Contributii sociale

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Viviana Serni George Andreescu Radu Anton Marius Ion Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024