ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Legea 448 din 2006 indemnizatie persoane cu handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


As dori sa ma lamuriti in legatura cu Art.58 aliniat (4). De ce in unele Judete din tara se da INDEMNIZATIA pentru persoane de handicap accentuat, la persoane adulte fiind elevi intr-o unitate de invatamant special si la mine in Judetul din care eu fac parte nu se da, pe motiv ca stau la internat?
Mentionez ca colegii mei din clasa in aceiasi situatie ca mine. Primeste fiecare la domiciliu de unde este. Va multumesc.


Nanu Gabor
 User  Nanu Gabor
a intrebat la 25 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nanu Gabor la 26 Sep. 2013
Articolul in cauza reda doar conditiile in care aceste persoane pot beneficia de educatie, ce posibilitati de educatie au la nivelul invatamantului, in raport cu nevoile lor si incadrea in grad de handicap.

Iar alin. (7) se refera la masa si cazarea din internat. Dvs vorbiti de indemnizatia primita din partea statului. Daca aveti si un asistent personal profesionist, atunci se explica. Totodata, este important si ce fel de handicap aveti de fapt. Daca este unul vizual, atunci legea prevede astfel:

ART. 42
(1) Adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizaţie de ?nsoţitor.
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta ?ntre asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.

ART. 43
(4) Nu pot beneficia de indemnizaţia lunară:
a) părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav care se află ?n internate ori ?n centre de plasament aferente unităţilor sau instituţiilor de ?nvăţăm?nt special;
b) adulţii cu handicap grav sau reprezentanţii lor legali pe perioada ?n care adulţii cu handicap grav se află ?n centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro, ori ?n alte tipuri de instituţii publice cu caracter social ?n care se asigură ?ntreţinere completă din partea autorităţii administraţiei publice;

Legea se aplica tuturor, deci si in cazul dvs ar trebui respectata. Daca nu se aplica nici aceste prevederi in situatia dvs, Incercati o actiune in instanta de judecata, altfel sincer chiar nu vad cum pot sa va ajut eu, din pacate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nanu Gabor
 User Nanu Gabor
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2013
Stimata D-na,am fost si la Directia de Asistenta Sociala,si de cand am implinit 18 ani sunt persoana cu handicap accentuat ADULT,si de un an Tata incearca sa le explice ca eu sunt intr-o UNITATE DE INVATAMANT SPECIAL,nici de cum intr-un centru rezidential sau institutionalizat, cum ei de la Directie incearca sa ma pacaleasca.Va rog uitati-va un pic la ART.16.alin.(2) litera (a) si la aliniat(7) si eu cred ca este destul de clar,si le-am spus ca colegii mei,TOTI din alte judete primesc INDEMNIZATIA prin posta la domiciliu fiecaruia.VA ROG DIN TOATA INIMA SA MA AJUTATI DACA PUTETI,nu pot intelege sub nici-o forma DE CE eu nu primesc si ceilalti colegi de ai mei DA,pana la urma LEGEA nu este valabil in toata tara................va multumesc si astept un raspuns Stimata D-na
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2013
Vedeti daca nu cumva va incadrati in unul din alineatele (6) sau (7) ale art. 58:

Art. 58 - Legea 448/2006
(6) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4):
a) adulţii cu handicap ?ngrijiţi şi protejaţi ?n centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro;
b) persoanele cu handicap care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei;
c) adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi ?n ?ngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.
(7) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4) lit. a) adulţii cu handicap grav sau accentuat care nu realizează venituri, aflaţi ?n ?ngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.

Daca nu, e posibil ca ei sa fi facut uz de alin. (8) dar acesta face referire doar la copiii din internat, nu si la adulti.

Incercati sa obtineti o lamurire si de la Directia de Asistenta Sociala. Sau la Primarie. Depinde si in ce tip de internat stati. Daca se incadreaza la categoria centru rezidential public atunci acesta este motivul pentru care nu primiti si il regasiti mai sus in prevederile pe care vi le-am redat.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024