ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Somaj si indemnizatie pt crestere a copilului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am cateva nelamuriri cu care sper ca ma puteti ajuta. Din august 2012 lucrez la o companie unde am 4 ore pe cartea de munca. Acestia nu mi-au facut contract pe perioada nedeterminata. Primul contract l-am avut pe 3 luni, mi-a expirat in noiembrie, si mi-au prelungit tot pe trei luni, imi va expira in februarie.
Intrebarea mea este daca nu vor mai vrea sa imi prelungeasca in februarie, voi putea sa intru in somaj (dupa 6 luni de munca)? Este o mare problema pentru mine, pentru ca din decembrie as dori sa raman insarcinata si doresc sa obtin indemnizatia de crestere a copilului. Mentionez ca eu anul acesta in iulie am terminat facultatea, nu stiu daca ma ajuta cu ceva. Daca nu, cat este minimul sa platesc eu la CAS pentru 6 luni, sau mai mult pentru a obtine acea indemnizatie?
Multumesc in avans la raspunsuri.

Adaugata in: Contributii sociale
Gheorghe Adelina
 User  Gheorghe Adelina
a intrebat la 03 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 03 Dec. 2012
Facultatea terminata nu se ia considerare la calcularea celor 12 luni, citi t cu atentie legea pe care o redati. "Frecventeaza" inseamna ca nu a absolvit inca acea insitutie de invatamant.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 03 Dec. 2012
Facultatea se ia in calcul la stabilirea celor 12 luni anterioare nasterii copilului

ART 2 DIN oug 111 din 2010
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
.Important este sa aveti continuitate intre facultate si prima angajare sau fractiunea de luna de la finalizarea studiilor pana la angajare sa se incadreze in urmatoarea prevedere dinOUG 111 DIN 2010

1)in calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2)Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Dec. 2012
Din calitatea de salariat nu puteti beneficia de somaj.Ar trebui sa aveti 24 de luni de stagiu de cotizare la un CIM cu timp partial de 4 ore pentru a beneficia de somaj.Puteti in schimb sa beneficiati de somaj , ca absolventa de invatamant superior. dupa ce va inceteaza CIM Acest drept se poate solicita in termen de 12 luni de la absolvire.Indemnizatia de somaj este de 50% din valoartea indicatorului social de referinta care pentru anul 2012 este de 500 lei iar perioada de somaj este de 6 luni.A se vedea art 17 al2 si art 39 din Legea 76 din 2002 actualizata.
Somajul se suspenda in conditiile in care prezentati concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, maternitate.
Contributia la cas va da drept doar pentru dreptul de pensie nu si pentru indemnizatie crestere copil.
Somajul; se ia in calcul la stabilirea celor 12 luni de venituri anterioare nasterii copilului.

Alte intrebari despre Contributii sociale

TOP RASPUNSURI 2024