ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

contributii asigurari de sanatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez cu un contract de munca in Polonia, angajatorul platesteste contributiile pentru pensie si sanatate. Sunt obligata sa platesc asigurare de sanatate si in Romania? Va multumesc.


Adaugata in: Contributii
Gabriela Gavril
 User  Gabriela Gavril
a intrebat la 30 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gabriela Gavril la 04 Oct. 2013
Daca sunteti detasata din Romania, atunci nu aveti in niciun caz contract incheiat direct cu cei din Polonia, normal ar fi sa aveti doar contractul din Romania, acolo lucrand in baza detasarii. Daca aveti contract direct cu ei atunci nu mai este vorba de detasare, ci de raport de munca de sine statator.

Pentru indemnizatia in cauza, cat timp ea va este acordata de catre angajator in baza unui CIM, atunci el este cel care trebuie sa retina si sa vireze contributiile. Indemnizatiile de acest tip sunt de regula asimilate salariilor, ceea ce inseamna ca sunt supuse calculului si virarii contributiilor obligatorii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Gavril
 User Gabriela Gavril
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Oct. 2013
Contractul de munca este cu universitatea din Polonia, primesc salariu in Cracovia (contributiile sunt platite). Indemnizatia este prin Ordinul Ministrului Educatiei, Institutul Limbii Romane, pentru lectorii de limba romana in strainatate. Sunt detasata de la universitatea din Iasi, pe perioada in care activez in Polonia. Va multumesc mult pentru rabdare si amabilitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gabriela Gavril la 30 Sep. 2013
Ce fel de indemnizatie primiti? Inca nu este clar cu cine aveti incheiat contractul de munca, cu angajator in Romania sau in Polonia direct, si care Minister va plateste suma, din care tara, si cu ce titlu figureaza acesta indemnizatie. Daca este venit asimilat salariilor atunci se platesc in mod obligatoriu contributii cf. Codului fiscal. Dar trebuie lamurit ce este cu acea indemnizatie, daca sunteti sau nu detasat, cine ce va plateste.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Gavril
 User Gabriela Gavril
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Sep. 2013
Va multumesc mult. Situatia - despre care am aflat recent - este urmatoarea: am un contract de munca (se platesc toate obligatiile) cu o universitate poloneza si o indemnizatie (din care se plateste doar impozitul) de la Ministerul Educatiei. Nu am stiut, nu stiu nici acum daca trebuia sa platesc individual contributii pentru sanatate pentru acea indemnizatie primita din partea MEN. Va multumesc anticipat pentru orice lamurire.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Sep. 2013
Daca lucrati acolo prin detasare, fiind incadrat in Romania, aici contributiile sunt platite de angajator, dvs nu trebuie sa platiti nimic ca salariat, obligatiile de acest tip revin angajatorului. Iar in cazul nerespectarii lor se recurge la sanctiuni.


Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024