ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Drepturi platitor cas si sanatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Intampin urmatoarea problema: sunt angajat cu acte in regula, sotia este casnica. Sotia mea trebuie sa se interneze in perioada urmatoare, si de aici problemele.
1. Firma este platitoare de CASS, mi-au eliberat de cate ori am avut nevoie adeverinte de salariat cu mentiunea ca se vireaza cass la zi - cu asta am fost la spital, de acolo mi se cere adeverinta de la firma ca sotia este coasigurat/pers. aflata in intretinerea mea;
2. La firma am declarat ca sotia este in intretinerea mea, dar nu-mi elibereaza adeverinta de coasigurat/persoana aflata in intretinere pentru ca nu sotia mea este salariata lor, ci eu; mi s-a aratat ordinul 617/2009 parca, in care intr-adevar, se mentioneaza ca adeverinta pentru persoanele aflate in intretinere, se elibereaza de casa de asigurari in baza unor acte: buletine identitate eu si sotie, declaratie pe proprie raspundere eu si sotie ca nu lucreaza si este in intretinerea mea, s.a.m.d;
3. Am fost la casa de asigurari, mi s-a dat cu flit ca firma trebuie sa elibereze asemenea adeverinte;
4. Am scris la casa nationala de sanatate, pe email, toatat tarasenia, mi s-a dat cu flit ca "nu raspundem la petitii anonime" - m-as duce in audienta la Bucuresti, dar salariul meu modest nu-mi permite o astfel de calatorie, de aceea am trimis email.

Deci si in concluzie? Platesc CASS la zi, eu personal nu am facut nici o analiza de cand sunt angajat, acum ca sotia mea nu este angajata - tot gasesti job-uri pe toate drumurile, nu poate beneficia de asigurarea mea. Exista un ordin unde scrie negru pe alb ca adeverinta este eliberata de casa de sanatate, iar ei ma pun pe drumuri; medicul de familie - la care o sa dam coplata in curand, nu am inteles inca /insa pentru ce, si stie ca sotia mea e casnica, nu semneaza nici o trimitere in care sa specifice asta. Prin urmare avem legi pe care le sfidam, platim 3/4 din salariu la stat ca sa fiu pus pe drumuri, eventual poate intre timp sotia mea da ortu' popii, oare casa de asigurari/medicul de familie imi vor plati daune morale pentru ca au fost prea puturosi si comozi ca sa-mi elibereze un inscris in care sa se mentioneze ca sotia mea este in intretinerea mea?

Adaugata in: Contributii
Un Actor Radulescu Mihai
 User  Un Actor Radulescu Mihai
a intrebat la 13 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului 12 oana la 16 Oct. 2012
Pentru a lua in evidenta un coasigurat aveti nevoie de o cerere din partea salariatului prin care solicita acest lucru si o declaratie pe propria raspundere a coasiguratulyui din care sa reiasa ca nu are venituri si nu este asigurat la sanatate
Dupa cum observati in adeverinta aprobata prin ordin al ministrului nu este trecuta o perioada anume pe care salariatul sau coasiguratul ar trebui sa o aiba pentru a beneficia de servicii medicale
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
12 Oana
 User 12 Oana
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Oct. 2012
Buna ziua,

Am si eu cateva nelamuriri fata de intrebarea care face subiectul topicului, dar si fata de modelul de adeverinta tip.

1. Cu cat timp inainte de eliberarea unei astfeld e adeverinte trebuie ca angajatul sa ne aduca actele necesare?
2. Declaratie pe proprie raspundere ca sotul/sotia/parintii sunt in intretinerea lui - este suficient?
3. Am avut cateva cazuri ciudate, veneau angajatii, ne aruncau pe birou buletinele sotului/sotiei, si ne ziceau sa le eliberam adeverinta de coasigurat pentru ca sotul/sotia urmau sa se opereze a doua zi. Intreb din nou, cu cat timp inainte trebuie ca angajatul sa ne aduca o declaratie pe proprie raspundere in acest sens?
4. Un caz si mai ciudat, o sotie a unui angajat a solicitat pe un ton iritat, ca sa nu spun nesimtit, sa i se elibereze adeverinta pentru spital ca este coasigurat, si ca ii trebuie la spital. Am mers si la financiar cu doamna respectiva, ca sa aflu cu stupoare ca, nu numai ca in declaratiile sotului figura ca si persoana in intretinere unul din copii, dar pe un ton si mai iritant doamna in cauza a afirmat: nu are cum, copilul este plecat de 3 ani din tara, eu sunt coasigurat. Va intreb din nou, in ce baza ar trebui ca angajatorul sa emita asemenea adeverinte, pe proprie raspundere, cand noi nu avem certitudinea ca asa este.
5. Daca se emite adeverinta pt persoanele aflate in intretinere, cu data de 01.12.2012, in cat tip intra in vigoare? In ziua imediat urmatoare, daca se interneaza pentru o operatie persoana aflata in intretinerea angajatului, ii foloseste la ceva?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2012
Modelul de adeverinta pe care trebuie sa-l prezentati in cazul sotiei dvs.Este model cadru
Denumirea angajatorului ...............................................................................
Cod fiscal (CUI/CNP angajator/persoană fizică) ........................................
Nr. de ?nregistrare la registrul comerţului ....................................................
ADEVERINŢĂ
Prin prezenta se certifică faptul că domnul/doamna .........................................., CNP ........................, act de identitate ...... seria .......... nr. .................., eliberat de ............................. la data de ...................., cu domiciliul ?n ......................................................., str. ................................................. nr. ..., bl. ..., ap. ...., sectorul/judeţul ............................., are calitatea de salariat şi i s-a reţinut şi virat lunar contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma ?n domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Persoana mai sus menţionată figurează ?n evidenţele noastre cu următorii coasiguraţi (soţ/soţie, părinţi, aflaţi ?n ?ntreţinere):
1. Nume, prenume, .............................................CNP .....................................
2. Nume, prenume, .............................................CNP .....................................
3. Nume, prenume, .............................................CNP .....................................
Prezenta adeverinţă are o perioadă de valabilitate de 3 luni de la data emiterii.
Sub sancţiunile aplicate faptei de fals ?n acte publice, declar că datele din adeverinţă sunt corecte şi complete.
Reprezentant legal"

Alte intrebari despre Contributii

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu violeta Georgescu Gratiela Petrescu Marius Ion G Stancu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024