ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Acte necesare pentru dosarul de pensie anticipata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


M-am angajat ca brutar cu contract de munca nedeterminat pe data de 22 Iunie 1972 si am lucrat 7 ani. Dupa aceia, am lucrat ca fochist timp de 23 ani - activitate neintrerupta. In total sunt 30 ani, in Romania. Acum lucrez ca sudor in Italia si am implinit 10 ani pe data de 23 iunie 2012. In total, sunt 40 ani in campul muncii.
Doresc sa stiu ce documente imi trebuie pentru a face dosarul de pensie imediat posibil, si la care oficiu pot merge? Am nevoie de adresa din orasul Bacau, sau de o institutie care se ocupa cu dosare de pensii.
Mai adaug ca sunt nascut in octombrie 1955 si optez chiar pentru pensie anticipata provizorie.
Va multumesc.


Mihai Olaru
 User  Mihai Olaru
a intrebat la 28 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Iul. 2012
Va puteti pensiona la virsta standard de pensionare de 65 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat partial la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.*
Sursa LAPENSIE.COM

Art. 19 din Legea 263 din 2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

Actele de pensionare se vor depune la oficiul de pensie de care apartineti cu domiciliu.

Actele necesare pentru intocmirea dosarului le gasiti pe site-uL CNPAS si in una din anexele la HG 257 DIN 2011.

Daca ati lucrat in conditii de grupa de munca pentru ocupatiile pe care le-ati avut, se poate reduce varsta de pensionare ,in baza art 55 din Legea 263 din 2010.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024