ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Adeverinta Grupa II respinsa de CJP. Posesorul arhivei refuza sa elibereze alta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va scriu in numele tatalui meu, cu rugamintea sa ma ajutati cu urmatoarea speta.
Casa Judeteana de Pensii Neamt (CJPN)a respins adeverinta de salariat grupa II de munca pe motivul ca nu este conforma cu Anexa 14 HG 257/2011 (lipseste nominalizarea si baza legala).

Articolul 126 din HG 257/2011 mentioneaza ca:
(1) Adeverinţele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alţi deţinători legali de arhive sunt obligaţi să elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitării, fără a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin deţinători legali de arhivă se înţelege creatorii şi deţinătorii de documente, în sensul art. 4 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Adeverinţele nevalorificate la stabilirea şi/sau recalcularea pensiilor, întocmite şi eliberate anterior intrării în vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestă activitatea desfăşurată în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificării drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se atestă activitatea desfăşurată în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează la stabilirea şi/sau modificarea drepturilor de pensie dacă îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul (Anexa 14) prevăzut la alin. (1)

Adeverinta eliberata de angajator in data de 09.05.2001 atesta ca tatal meu a lucrat pe perioada 1991-1999, grupa II de munca.

In acest caz, este corect ca CJP sa respinga adeverinta?

Am luat legatura cu Lichidatorul companiei la care tata a lucrat pentru a elibera o noua adeverinta si am fost indrumata catre Adimistratorul arhivei (REMAT SA Iasi).
Acesta din urma, sustine ca arhiva nu exista fizic si nu au cum sa elibereze o noua adeverinta.

Ce se poate face in acest caz?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
O zi frumoasa,

Mirela Mocanu


Mirela Mocanu
 User  Mirela Mocanu
a intrebat la 15 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Mai. 2015
Raspunsul la intrebare se regaseste chiar in interiorul articolului mentionat la alineatul 4 Este un abuz din parera Casei de pensie sa nu va ia in considerare adeverinta asa cum a fost ea eliberata.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024