ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Anii de facultate vechime la pensie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am urmat 5 ani cursurile de zi ale Facultatii de Fizica intre 1973  - 1978.
Dupa primii 4 ani, fiindca am avut medii mari, am putut continua anul V de specializare, curs de zi, la sfarsitul caruia am sustinut un examen cu o alta lucrare decat cea de licenta dupa 4 ani si am primit o alta diploma cu foto (cu titlul Certificat).
Deci am 2 diplome: diploma de licenta pentru primii 4 ani (plus foaia matricola) si un Certificat ca fiind licentiat in Fizica; am absolvit anul V cu specialitatea Fizica Electronica, cu media x,  elaborand lucrarea intitulata y.
Am depus in dosarul de pensie pentru limita de varsta si o Adeverinta care atesta ca am urmat 4 ani la Fizica intre 1973-1977 si am absolvit si anul V de specializare, curs de zi, intre 1977-1978.
In decizia de pensie pentru limita de varsta mi s-au considerat insa doar 4 ani de studii in loc de 5 ani.

Cunosc art. 49, alin. (1), lit. b din Legea 263/2010 si Ordinul 407/2004, art. 1, alin. (1): "...dovada absolvirii cursurilor de zi si, dupa caz, a duratei normale a studiilor se face cu diploma si/sau cu foaia matricola."

Referitor la Ordinul 407/2004 am citit un raspuns: "Pentru anul de specializare nu aveti documentele mentionate mai sus, documente in baza carora se adauga stagiul asimilat."

Insa eu am o diploma pentru anul V de specializare, in plus fata de cea de licenta.
Am citit si interpretarea ca durata normala a studiilor; se refera la faptul de a nu fi fost repetent in facultate.
Va rog sa ma lamuriti de ce nu s-ar considera anul de specializare, cursuri de zi, absolvit cu o diploma desi nu constituie studii postuniversitare.

Adaugata in: Pensii
George Tudorache
 User  George Tudorache
a intrebat la 29 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Tudorache
 User George Tudorache
a raspuns userului georgeta ganea la 30 Aug. 2012
Este buna ideea cu audienta.
Pana atunci incerc sa aflu parerea unor specialisti in domeniu.
Voi urma sugestia dvs de a intra si pe forum la CNPAS.
Va multumesc mult pentru ajutor!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2012
Incercati o audienta. Sigur nu sunteti prima persoana in cauza. Performanta trebuie incurajata nicidecum sanctionata. Incercati sa va faceti cunoscuta cauza Casei Nationale de Pensii si Asigurari sociale.Intrati pe forum la CNPAS si adresati intrebarea cu speta dvs.. consultati si alti specialisti.
Multa bafta!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Tudorache
 User George Tudorache
a raspuns userului georgeta ganea la 29 Aug. 2012
Va multumesc pentru raspunsul favorabil.

Am depus desigur contestatie la decizia de pensie.

Culmea este ca la ghiseul unde am depus contestatia mi s-a dat dreptate, ca a fost o omisiune ce va trebui corectata, fara a fi trimisa la Comisia Centrala de Contestatii.
Dar o alta functionara de la Pensii mi-a spus categoric ca specializarea, cursuri de zi, nu se considera vechime, nefiind inclusa in durata normala a studiilor.
Deci difera modul de interpretare a duratei normale a studiilor (despre care citisem ca inseamna sa nu fi repetent).

In instanta nu se poate ataca decat hotararea Comisiei Centrale de Contestatii, care nu raspunde nimic timp de 7 - 9 luni.
Apoi, cand ai raspunsul nefavorabil si chemi in judecata, instanta stabileste termenul peste un an la procesul respectiv.
Deci sansele sunt practic nule sa obtii castig de cauza in instanta, undeva peste 2 ani.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Tudorache
 User George Tudorache
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Aug. 2012
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Acel act numit Certificat este ca format identic cu o diploma (hartie groasa, galbena, cu chenar negru zimtat si cu fotografia mea lipita sus pe colt, cu stampila imprimata in relief pe hartie).
Certificatul atesta ca am continuat cursurile de zi la Fizica (doar nu era sa ma retrag dupa ce obtinusem medii fruntase in cei 4 ani), deci ca durata normala a studiilor era de 5 ani pentru studentii fruntasi.

Mi se pare nedrept sa nu se considere si anul V ca vechime, din moment ce atunci nu ma puteam angaja fiind student la zi.
Cei cu 4 ani erau repartizati doar in invatamant, cei care faceau si anul V specializare puteau lucra in productie, fapt cunoscut inca de la admiterea in facultate.

Stiti daca exista un alt Ordin referitor la aplicarea legii 263/2010, in care sa sa se precizeze clar ca specializarea, cursuri de zi, nu intra in "durata normala a studiilor"?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2012
Apreciez ca este o eroare sa nu va ia in considerare anul de specializare deoarece este o continuare a studiilor la stat. Este o scapare a legii, neinventariindu-se si aceasta situatie in care va aflati Apreciez ca in instanta puteti avea castig de cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2012
Art. 49 din legea 263/2010 prevede:

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma.

Dovada urmarii studiilor cu durata normala o faceti prin diploma, nu prin foaie matricola. Inteleg ca pentru anul V dvs aveti un certificat, nu o diploma de absolvire. Chiar daca ar fi fost doua diplome de studii, s-ar fi luat in considerare numai una, la alegere.

Art. 49
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

Ordinul amintit insa viza aplicarea prevederilor legii 19/2000, insa acest temei legal a fost abrograt odata cu intrarea in vigoare a legii 263/2010.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024