ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcul stagiu cotizare conditii deosebite


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am in adeverinta de la Casa de Pensii urmatoarea situatie:
- luni cu 13, 15 zile in conditii deosebite, cred restul au fost fara plata, erau prin 2003;
- luni cu 4 zile conditii normale + 17 zile cond deosebite;
- luni cu 10 zile cond deosebite + 20 de zile concediu medical conditii deosebite;

Cum se calculeaza stagiul de cotizare?
Conform carui articol de lege?

Multumesc!

Adaugata in: Pensii Codul muncii
Viorel Chiose
 User  Viorel Chiose
a intrebat la 10 Oct. 2012
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Viorel Chiose la 12 Oct. 2012
Pentru calculul pensiei se imparte venitul lunar pentru care s-a contribuit la CAS la salariu mediu brut realizat pe economie raportat de Institutul National de Statistica.
Daca ati fost sub incidenta acestei ordonannte bineinteles ca se vor lua in calcul veniturile diminuate in calculul punctului de pensie. Incadrarea sau nu in conditii deosebite se face numai pe baza contributiei CAS platite de angajator pentru perioada respectiva. In prezent CAS angajator pentru conditii normale este de 20,8% in timp ce pentru conditii deosebite este de 25,8%.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viorel Chiose
 User Viorel Chiose
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Oct. 2012
Eu am intrebat cum se calculeaza, se aduna zilele dintr-un an si suma imparte la nr. mediu de zile lucratoare pe luna?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viorel Chiose
 User Viorel Chiose
a raspuns userului georgeta ganea la 12 Oct. 2012
Pe timpul cu OUG28/09 zilele sunt platite 75% in conditii normale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Viorel Chiose la 11 Oct. 2012
Stagiul de cotizare se calculeaza de casa de pensii pe baza unui program, Acest stagiu de cotizare se certifica de casa de pensii.
In plus, nu poate fi vorba de concediu medical in conditii deosebite.
Este neclar si cu aceasta alternanta de zile lucrate in conditii normale si conditii deosebite intr-o luna. Contributiile de CAS angajator sunt diferite pentru conditii normale fata de cele deosebite.

Dumneavoastra cunoasteti mai bine ruta profesionala si de unde apar diferentele.Daca aveti neclaritati cel mai bine este sa va adresati angajatorului si sa verificati informatiile primite de la CJP
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Viorel Chiose la 11 Oct. 2012
Dumneavoastra aveti in jur de 5 luni lucrate in conditii deosebite (am luat in calcul si cele 15 zile al caror statut nu il cunoasteti). Faceti un calcul pe baza numarului de zile in care ati lucrat in conditii deosebite si incercati sa determinati numarul de luni. Cele 15 zile, daca au fost de concediu fara plata atunci ele nu sunt perioada contributiva si nu se iau in calcul la stabilirea stagiului pentru pensie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viorel Chiose
 User Viorel Chiose
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Oct. 2012
Buna ziua,

De la CJP am primit o adeverinta cu contributiile, nr zile lucrate in cond normale si cond deosebite pe o perioada de 10 ani si 7 luni.
In aceasta adeverinta sunt luni in care nr de zile sunt:
- 19, 20, 21, 22, 23 conditii deosebite; CM (contract de munca);
- 4 zile conditii normale + 17 conditii deosebite -OUG28/09;
- 10 zile conditii deosebite + 11 zile concediu medical conditii deosebite; CM;
- 15 zile cond deosebite CM (aici s-ar putea sa fie fara plata).

Cum pot sa calculez stagiul de cotizare pe aceasta perioada de 10 ani si 7 luni?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
HG 257 DIN 2011
Art. 34
(1) Stagiul de cotizare se determina si se exprima in zile calendaristice.
(2) Modalitatea tehnica de transformare a zilelor lucratoare in zile calendaristice, in vederea determinarii stagiului de cotizare realizat, se face potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, denumita in continuare CNPP.
In stagiul de cotizare pentru pensia la limita de varsta intra si perioadele asimilate prevazute la articolul 49 din Legea 263 din 2010.
Pentru celelalte tipuri de pensie respectiv pensie anticipata si anticipata partiala nu se valorifica aceste perioade asimilate decat dupa iondeplinirea conditiilor de varsta
Art. 49 din Legea 263 din 2010
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 ? 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 50
(1) Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de CNPP si de casele de pensii sectoriale.
(2) Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra cost. Tariful serviciului respectiv se stabileste anual de CNPP si casele de pensii sectoriale.
Totusi nu prea e in regula ca in cursul unei luni sa fiti si in conditii normale si deosebite. Acest lucru se justifica daca vi s-a modificat CIM si ati desfasutat activitate in locuri de cediul medicmunca incadrate in conditii de lucru diferite. Concediu medical este perioada asimilata pana la 01.01.2006 , dupa aceasta data este perioada contributiva.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2022
Buna ziua,Doresc sa stiu daca dupa terminarea celor cinci ani de munca pe perioada determinata (trei plus unu plus unu)...[citeste mai mult]
Publicat la data 11 Ian. 2022 1 raspuns
Buna ziuaAs dori sa-mi spuneti cate puncte de pensie primesc pentru- 9 luni armata intre 1 octombrie 1980- 30 iunie...[citeste mai mult]
Publicat la data 14 Ian. 2022 5 raspunsuri