ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

care este data incetarii cim pentru cel ce se pensioneaza ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cu ce data se pensioneaza un salariat care este nascut la 16.09.1950, cu ce data inceteaza CIM ?

Va multumesc

Luminita Georgescu
 User  Luminita Georgescu
a intrebat la 14 Sep. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2015
Legea 263/2010
Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.
Art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Incetarea de drept are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.
In concluzie,daca salariatul care indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare nu solicita pensionarea, angajatorul va emite, in termen de 5 zile lucratoare de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, decizia prin care constata incetarea de drept a contractului individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 14 Sep. 2015
Incepand cu data de 16.09.2015 daca are realizat stagiul de cotizare de 35 de ani.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024