ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Comunicare decizie pensionare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In august 2021 mi s-a emis decizia de pensionare la limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare. datorita grupei speciale in care am lucrtat. Am 54 de ani. Mentionez ca inca nu am intrat in posesia deciziei, aceasta de la posta intorcandu-se la casa de pensii. Pana in prezent am lucrta in baza vechiului CIM. As dori sa mai muncesc cateva luni din motive financiare insa angajatorul s-a interesat la casa de pensii si stie ca decizia a fost eliberata si ma preseaza sa o ridic de la casa de pensii si sa o aduc pentru desfacerea CIM. Am mai multe nelamuriri:
1. Angajatorul poate sa imi desfaca CIM fara ca eu sa aduc decizia, doar in baza informarii de la casa de pensii? Asa am fost amenintata.Ca nu au nevoie de hartia de la mine ca ei pot desface oricum contractul de munca.
2. Incalc vreo lege daca mai stau cateva luni la munca fara sa aduc decizia? Textul legii e neclar. Contractul inceteaza la data comunicarii deciziei de catre angajat angajatorului sau la data comunicarii deciziei de catre casa de pensii catre angajat? Desi oricare ar fi situatia eu inca nu sunt in posesia deciziei.Doar ca se pune presiune sa o iau si sa o aduc angajatorului.

Gabriela Pavel
 User  Gabriela Pavel
a intrebat la 16 Feb. 2022
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mircea Carp
 User Mircea Carp
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2022
Contractul de munca va inceta la data la care salariatul comunica angajatorului decizia de pensionare. Daca salariatul nu va comunica angajatorului decizia de pensionare, contractul sau de munca va inceta de drept la data la care salariatul indeplineste cumulativ varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare, respectiv in ziua in care salariatul implineste varsta de 65 de ani.

Sursa:https://www.portal-resurseumane.ro/legislatia-muncii-130/decizia-de-pensie-pentru-limita-de-varsta-cu-reducerea-varstei-de-pensionare-se-comunica-obligatoriu-angajatorului-16722.html

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Gabriela Pavel la 17 Feb. 2022
NU si in cazul pensionarii cu rerducerea varstei cu reducere pentru liucru in conditii de grupe de munca.Aceasta prevedere se aplica doar in cazul indeplinirii conditiilor de varsta standard.Dumneavoastra puteati ramane in activitate pana implineati varsta standard fara sa va folositi de aceasta oportunitate conferita de reducerea varstei pentru lucru in conditii de grupe de munca. Incetarea CIM in cazul dumneavoastra se face numai dupa prezentarea deciziei de pensionare la angajator.
art 56 al 1 litera c din Codul muncii republicat....... ...la data comunic????rii deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate par????iale, pensiei anticipate, pensiei pentru limit???? de vârst???? cu reducerea vârstei standard de pensionare;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Pavel
 User Gabriela Pavel
a raspuns userului Mircea Carp la 16 Feb. 2022
Totusi ceva nu imi este clar. Eu nefiind de specialitate sunt supusa greselii. Legea spune ca CIM inceteaza de drept la implinirea varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare, moment in care e firesc sa se incheie un nou contract cu angajatorul daca se doreste continuarea activitatii, ori eu nu am varsta de pensionare, am deja un contract si nu inteleg care este rationamentul sa fac unul nou. Pensia este un drept constitutional pentru care am contribuit si nu are legatura cu salariul pentru care muncesc. Referitor la faptul ca trebuie sa aduc decizia va rog sa imi spuneti care este legea care ma obliga sa fac acest lucru. Multumesc si sper ca nu am abuzat de timpul d-voastra!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Pavel
 User Gabriela Pavel
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Feb. 2022
Multumesc pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mircea Carp
 User Mircea Carp
a raspuns la intrebare la 16 Feb. 2022
D-voastra spuneti ca nu ati intrat in posesia deciziei.Dar in posesia pensiei, ati intrat.
Asadar, ati cumulat deja pensia cu salariul in toata aceasta perioada. Continuarea activitatii se mai poate face, doar cu acordul angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 16 Feb. 2022
Decizia trebuie adusa la cunostinta angajatorului pentru ca pentru orice tip de pensie , CIM inceteaza. Pensionarii nu platesc contributia la somaj nici cea individuala, nici cea datorata de angajator.Dumneavoastra necomunicand acest statut de pensionar platiti in continuare aceasta contributie, la fel si angazjatorul. Legea nu prevede sanctiuni pentru situatia in care va aflati. Ramanerea in activitate se poate face cu acordul partilor prin incheierea unui alt CIM pe perioada determinata.
Oricum dupa ce va incetreaza CIM cereti recalcularera pensiei pentru valorificarea stagiului de cotizare trealizat dupa iesirea la pensie.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024