ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Conditii pensionare anticipata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Am 3 intrebari:

sunt nascut la 28.07.1953.

lucrez din 1972, septembrie, am intrerupt pentru stagiul militar, oct 1972-febr.1974, apoi am revenit la vechiul loc de munca.

1. in ce conditii pot beneficia de pensie anticipata sau anticipata partial si pensie pentru limita de varsta ?
mentionez ca am si circa 2-3 ani in care am lucrat "la negru", adica angajatorii respectivi nu au inregistrat contractele de munca sau nu au platit taxele aferente.

2.daca lucrul in 3 schimburi se asimileaza vreunei grupe de munca (2,1) ? deoarece pana in 1986, am lucat ca operator calculator in 3 schimburi.

3. daca avand o deficienta de auz (port proteza auditiva de 6 ani) pot beneficia de reducere a varstei de pensionare?

va multumesc anticipat pentru raspunsuri.




Ned Nicu
 User  Ned Nicu
a intrebat la 05 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Feb. 2013
Pentru a putea fi valorificat sporul de noapte la pensie , este nevoie sa obtineti adeverinta de la angajatorul la care ati prestat munca in schimburi dupa modelul din anexa 16 la HG 257 DIN 2011
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Feb. 2013
Aveti urmatoarele variante:

- Va puteti pensiona la varsta standard de pensionare de 65 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.
- Va puteti pensiona anticipat la varsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.
- Va puteti pensiona anticipat partial la varsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.

Stagiul militar se asimileaza stagiului de pensionare, cu conditia sa nu fi lucrat pe parcursul lui, sa nu fi platit contributie pentru pensie.

Art. 49 - Legea 263/2010
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 ? 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Munca la negru din pacate nu va luata in considerare, este in afara legii, iar cei 3 ani sunt pierduti din pacate.

Lucrul in schimburi nu se incadreaza neaparat in conditii speciale sau deosebite. Daca nu aveti adeverinta de incadrare in grupa de muna pentru perioada respectiva, nu se ia in considerare ca munca in gurpa I sau II.

Deficienta de auz va ajuta la pensiondare daca solicitati pensionare pentru invaliditate si sunteti incadrat in grad de invaliditate in urma evaluarii, sau daca ati fost incadrat cu grad de handicap si ati lucrat in acest conditii.

Art. 58 - Legea 263/2010
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024