ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Lamuriri _Decizia nr 18/2015 emisa de ICCJ


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Conform Deciziei nr 18/05.10.2015 emisa de ICCJ se stabileste ca dupa ata de 01.01.1954 si pana la 01.04.2001 va fi considerata stagiu de cotizare si vechime in munca perioada practicii in productie efectuata de ucenicii si elevii scolilor profesionale. Inteprinderile socialiste au facut plati pentru orele de practica in productie fie ucenicilor fie unitatilor de invatamant care pregatea ucenici sau elevi ai scolilor profesionale. Va rog sa imi spuneti daca pentru aceste sume s-au platit contributiile de asigurari sociale si care a fost temeiul legal? Cum se calculeaza vechimea in munca sau stagiul de cotizare comparativ pentru doi elevi de scola profesionala care au avut in aceeasi luna, unul 48 de ore practica iar celalalt 60 ore practica? Aceasta vechime in munca intra in calcul la stabilirea pensiei anticipate ? Multumesc mult.

Adaugata in: Pensii
Adrian Popescu
 User  Adrian Popescu
a intrebat la 11 Feb. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Bloj Vasile
 User Bloj Vasile
a raspuns userului adriana iancu la 04 Nov. 2016
Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma puteti ajuta: Stiti cumva daca vre-o persoana a castigat in instanta in baza Deciziei nr. 18/2015, in sensul recunoasterii si includerii perioadei de ucenicie in calculul vechimii in munca ?, m-ar interesa motivarea instantei. Adresez aceasta intrebare deoarece desi eu am urmat cursurile scolii profesionale si implicit ucenicia la locul de munca in perioada 1966 - 1969 si am demonstrat acest lucru, Casa de pensii a refuzat sa-mi recalculeze pensia iar Tribunalul mi-a respins cererea (am pierdut procesul) pe motiv ca nu am putut dovedi exact in ce luni si cu cat am fost platit in perioada respectiva, pt. a se putea calcula punctajul lunar. Multumesc daca ma puteti ajuta si va doresc numai bine :-)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 11 Feb. 2016
Potrivit Deciziei nr. 18 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntata in sedinta publica in data de 05.10.2015 , persoanele care au urmat cursurile unei scoli profesionale anterior datei de 1 ianuarie 1949 si au primit salariu de ucenic sau au cotizat la casele de asigurari sociale vor avea dreptul ca perioada respectiva sa le fie considerata ca stagiu de cotizare si sa se pensioneze mai devreme. De asemenea, frecventarea unei scoli profesionale intre 1 ianuarie 1949 si 1 ianuarie 1954 va fi considerata vechime in munca, indiferent daca pentru ucenici s-au virat sau nu contributiile la fostele case de asigurari sociale si stagiu de cotizare numai in masura in care s-a cotizat la fostele case de asigurari sociale. Totodata, va fi considerata stagiu de cotizare si vechime in munca perioada practicii in productie pentru toate persoanele care s-au aflat in aceasta situatie intre 1 ianuarie 1954 si 1 aprilie 2001.
Pentru mai multe informatii am sa va rog sa va adresati Casei de Pensii in raza careia aveti domiciliul.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024