ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie de invaliditate adult grad1


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Pentru a primi cei 350 care se dau doar de anul acesta, am facut dosarul, dar cind am ajuns la casa de pensii nimeni nu a spus ca trebuie sa platesc o suma de bani ca asigurat cu toate ca el nu a muncit niciodata. Am pierdut pensia pentru ca nu am platit acei bani retroactiv adica inainte de pronuntarea deciziei. Ce sa fac? Se mai poate face ceva sau raman fara acesti bani? Nimeni nu m-a informat.
Baiatul are 25 ani simdromul down grav. Oare nu pot face contestatie la decizie si sa obtin alta?
Cu alta data mentionez ca comisia nici macar nu a vazut copilul asa ca pot face contestie pe motivul asta. Nu pot elibera nicio decicie fara sa vada persoana. Cred eu sau gresesc?
Multumesc!

Adaugata in: Pensii
Doina Albert
 User  Doina Albert
a intrebat la 12 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 14 Nov. 2013
3. Articolul 76 va avea următorul cuprins:
"Art. 76
.................
(3) Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau ?n condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat li se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă ?ntre stagiile de cotizare cerute de art. 58 şi 59 şi stagiile de cotizare realizate p?nă la data acordării pensiei de invaliditate.

Art. 57
(1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) si persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere la radiatii sau de cel putin 17 ani in zona a II-a de expunere la radiatii, in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. b).
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta indiferent de varsta.
(3) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 22 ani si 6 luni, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona I de expunere la radiatii, respectiv de 25 de ani si 6 luni, in cazul celor care au desfasurat activitate in zona a II-a de expunere la radiatii.

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Dumneavoastra confundatii gradele de invaliditate cu cele de handicap, primele sunt doar 3 in timp ce in cazul handicapului sunt 4 (usor, mediu, accentuat si grav). Gradele 3 si 4 de handicap sunt cele cu "greutate", cel grav si accentuat.

Decizia de neconsitutionalitate a fost exprimata doar asupra art. 73 (1) care prevedea realizarea unui anumit stagiu de cotizare in raport cu varsta. Dar in continuare este necesara realizarea stagiului de cotizare.

2. Articolul 73 va avea următorul cuprins:
"Art. 73. - Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, ?n condiţiile legii, stagiu de cotizare." (din legea citata de dvs.).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 14 Nov. 2013
Ignorati ultima propozitie din raspunsul dat pentru ca nu se adreseaza problemeidvs.Am facut eu o confuzie
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 14 Nov. 2013
Decizia Curtii Constitutionale (680/2012) si a Legii 37/2013 care modifica Legea pensiilor (263/2010) orice persoana cu dizabilitati gr. 1 si 2, (posibil si 3) care au doar indemnizatie de handicap, pot primi acum, pe langa indemnizatia de handicap si de insotitor si pensie de invaliditate, chiar daca nu a muncit nici o zi.
Pensia care se acorda pentru astfel de cazuri este de 350 lei
Nu stiu de unde au rezultat acele puncte daca spuneti ca nu a lucrat deloc.A terminat o facultate curs de zi?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Nov. 2013
Cred ca dvs confundati pensia minima garantata acordata de Casa pensii pentru pensionarii deja declarati si a caror pensie se situeaza sub acest nivel, cu indemnizatia pentru handicap acordata in baza Legii 446/2008.

Nu are cum sa obtina pensie de la Casa de pensii cat timp are stagiu de cotizare zero pentru aceasta afectiune, este corect acest lucru.

Mergeti la Comisia de Evaluare a persoanlor cu handicap si solicitati indemnizatia de handicap pentru el, nu pensia de stat ca nu sunt acelasi lucru.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024