ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensionare anticipata partiala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt nascuta la 5 octombrie 1955 si in luna octombrie 2012 voi realiza stagiul de cotizare de 30 de ani si 4 luni si doresc sa-mi depun dosarul pentru pensionare anticipata partiala.
Am terminat facultatea in 1979 dar am intrerupt activitatea de 2 ori pentru ingrijirea celor 2 copii.
La momentul depunerii dosarului, conform Legii pensiilor, imi vor lipsi 3 ani si 3 luni pana la indeplinirea varstei pentru pensie la limita de varsta.
Conform Legii pensiilor, penalizarea la pensionare anticipata partiala se face cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, adica in cazul meu 36 + 3 = 39 luni de anticipare la momentul depunerii dosarului, adica 39 x 0,75 = 29,25 %.
Conform Normelor de aplicare a Legii pensiilor nr 263/2010, publicate in HG 257/2011, la Art. 53 se prevede:
Art. 53. — (1) Prin sintagma luni de anticipare se intelege perioada cuprinsa intre data acordarii pensiei anticipate sau a pensiei anticipate partiale si data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 ori, dupa caz, in anexa nr. 6 la lege sau, dupa caz, data implinirii varstei standard reduse potrivit legii.
(2) Procentul de diminuare, in cazul pensiei anticipate partiale, prevazut la art. 65 alin. (4) din lege, se determina prin inmultirea numarului de luni de anticipare cu 0,75%. Fractiunile de luna se intregesc la luna.
(3) Diminuarea stabilita potrivit alin. (2) se mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale."

Intrebare: Va rog sa-mi clarificati ce inseamna expresia urmatoare:
"(3) Diminuarea stabilita potrivit alin. (2) se mentine pana la data indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare sau varsta standard redusa, potrivit prevederilor legale."
Eu voi porni cu o diminuare de 29,25% si ce sa inteleg din formularea respectiva?
Ca aceasta diminuare se mentine in fiecare luna, adica in fiecare luna pana la implinirea varstei de pensionare voi fi penalizata cu 29,25%?
Sau sa inteleg ca diminuarea se calculeaza in fiecare luna in functie de numarul de luni ramase pana la implinirea varstei standard de pensionare? Numarul de luni ramase scade practic luna de luna, de la 39 urmeaza luna urmatoare 38, apoi 37.....

Va multumesc anticipat.
Stela Ciolan

Stela Ciolan
 User  Stela Ciolan
a intrebat la 11 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Iul. 2012
Da, se mentine penalizarea stabilita la solicitarea pensiei anticipate partiale, pe toata perioada pana la indeplinirea conditiilor de varsta standard. Aceasta prevedere s-a introdus, in scopul reducerii solicitarilor pentru pensie anticipata partiala

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024