ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensionare partial anticipata si la limita de varsta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sotul meu este nascut in 1960 pe 21 martie,are o vechime in Romania de 21ani de munca si 7ani in Cipru,as dori sa stiu,daca poate beneficia de pensie partial anticipata si la ce varsta.In conditiile expuse mai sus cand se poate pensiona la limita de varsta?
Va multumesc,
Natalia State

Natalia State
 User  Natalia State
a intrebat la 20 Sep. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Natalia State
 User Natalia State
a raspuns userului adriana iancu la 22 Aug. 2017
Multumesc si as mai avea o rugaminte,unde isi poate depune dosarul de pensionare in Romania?Daca opteaza pentru a depune dosarul de pensionare in Cipru poate aduce si vechimea din Romania si ce acte ii trebuie?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2015
Legea 263/2010
Art. 52. ?? Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.
Art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege. La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta. La acordarea pensiei anticipate, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative. La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
Art. 65. ?? (1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Prin urmare, sotul dumneavoastra se va putea pensiona la limita de varsta dupa anul 2025 luna martie la varsta standard de pensionare de 65 ani daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 ani.
Se poate pensiona anticipatat dupa anul 2020 luna martie la varsta de 60 ani daca indeplineste conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani si anticipatat partial dupa anul 2020 luna martie la virsta de 60 ani daca indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.



Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024