ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensionare pe caz de boala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am 31 ani, vechime in munca 5 ani si 8 luni si am handicap gradul 2 (scleroza multipla) din 2009. Vreau sa stiu daca ma pot pensiona pe caz de boala. Va multumesc.

Adaugata in: Pensii
Cerasela Burlacu
 User  Cerasela Burlacu
a intrebat la 23 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Feb. 2013
Da, indepliniti conditia pentru pensionare cu incadrare in grad de invaliditate.Pentru varsta dumneavoastra , stagiul de cotizare realizat trebuie sa fie cel putin 50% din stagiul prevazut la art 73. Dumneavoastra aveti un stagiu de cotizare de 5 ani si 8 luni iar stagiul minim de care avet nevoie este de 4ani si 6 luni
Art. 73 din Legea 263 din 2010
(1) Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.

Tabelul nr. 3
Varsta persoanei la data emiterii Stagiul de cotizare necesar
deciziei medicale asupra capacitatii (ani)
de munca


;;
29? 33 ani 9
;;;;;


(2) Au dreptul la pensie de invaliditate si persoanele prevazute la art. 58 lit. a) si b) si art. 59, daca au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar prevazut in tabelul nr. 3.
Art. 56 din HG 257 DIN 2011
(1) Persoanele cu handicap, care solicita pensie de invaliditate potrivit prevederilor art. 73 alin. (2) din lege, fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap emis in conditiile legii, care va contine obligatoriu urmatoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum si mentiunea ca certificatul a fost emis in vederea aplicarii art. 73 alin. (2) din lege.
(2) Autoritatile emitente ale certificatelor mentionate la alin. (3) au obligatia sa comunice caselor teritoriale/sectoriale de pensii orice modificare a elementelor initiale, in termen de 15 zile de la emiterea noului certificat.
(3) Schimbarea ulterioara inscrierii la pensie a gradului de handicap nu afecteaza drepturile de pensie acordate, cu exceptia cazului in care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost anulat, in conditiile legii.


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024