Pot cere o recalculare daca sunt pensionar grad 3 [ drept de munca 4 ore ] ?
Buna ziua . Ma numesc George , sunt din pensionar de aproape 9 ani [ pensionar de boala ] gradul 3 , drept de munca 4 ore . In acesti ani am lucrat timp de munca 4 ore si vreau sa-mi spuneti daca ma pot adresa la Casa de Pensii sector 1 pentru o recalculare ? Cu stima .
a intrebat la 06 Ian. 2016
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
1 raspunsuri
a raspuns la intrebare la 07 Ian. 2016
Art. 107 din Legea 263 din 2010
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
Art. 134 din HG 257 DIN 2011
(1) Pensia poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Pensia pentru limita de varsta poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limita de varsta, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii calcul la stabilirea pensiei anticipate partiale.
(5) La recalcularea pensiilor de invaliditate in conditiile alin. (1), stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se calculeaza punctajul mediu anual aferent in vigoare a legii, se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.
(4) La recalcularea pensiilor anticipate si anticipate partiale in conditiile alin. (1), stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se calculeaza punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adaugate potrivit legii si se mentine procentul de diminuare, luat in stagiului/veniturilor adaugate potrivit legii, iar punctajul aferent stagiului potential se determina cu respectarea conditiilor si modalitatii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.
(6) Pensia poate fi recalculata, la cerere, in cazul depunerii unor declaratii rectificative, de natura a modifica veniturile si/sau stagiile de cotizare valorificate initial la stabilirea acesteia.
(7) Drepturile recalculate potrivit alin. (1)??(6) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
Alte intrebari despre Pensii
- Pensia de urmas - puncte stabilitate [1 raspuns]
- O persoana de 65 ani cu vechime contributiva 15 ani se poate pensiona [1 raspuns]
- Puncte de stabilitate dupÄ? pensionare [2 raspunsuri]
- Referitor la punctele de stabilitate prevazute in noua lege a pensiilor [1 raspuns]
- La 01 septembrie cand intra in vigoare legea 360 beneficiez de recalculare? [3 raspunsuri]