ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

reducerea varstei de pensionare in cazul handicapului accentuat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt persoana cu handicap gradul II accentuat din nastere.Am un stagiu de cotizare realizat de 11 ani.Anul trecut m-am pensionat de boala ,am decizia asupra capacitatii de munca definitiva,nerevizuibila,gradul II de invaliditate.
In decizia casei de pensii privind acordarea pensiei de invaliditate e trecut ca varsta standard de pensionare este 63 ani,stagiul complet de cotizare 35 ani,stagiul de cotizare realizat 11 ani,iar stagiul potential acordat 24 ani.Mentionez ca sunt femeie nascuta in 1989.
In cazul handicapului accentuat dobandit anterior calitatii de asigurat, nu pot beneficia de reducerea stagiului de cotizare la 23 ani si 4 luni(2/3 din stagiul complet de cotizare)si de reducerea varstei de pensionare cu 10 ani,deci 53 ani in loc de 63 ani?In acest caz stagiul potential acordat ar fi doar de 12 ani si 4 luni.(11 ani lucrati +12 ani si 4 luni stagiul potential acordat =23 ani si 4 luni),iar trecerea la pensie de limita de varsta ar fi la 53 ani.
Ar modifica acest lucru cuantumul pensiei?.Pot solicita recalcularea pensiei tinand cont ca in decizia de pensionare nu s-a tinut cont ca sunt persoana cu handicap dobandit anterior calitatii de asigurat?Am si decizia de handicap in care se arata data dobandirii handicapului.
va multumesc


Cora Asti
 User  Cora Asti
a intrebat la 09 Sep. 2020
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Sep. 2020
Neavand insa la data pensionarii stagiul de cotizare prevazut de lege nu intrati in incidenta articolelor mai sus mentionate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Sep. 2020
Art. 58 din Legea 263 din 2010
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
;;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
Art. 56din HG 257 DIN 2011
(1) Persoanele cu handicap, care solicita pensie de invaliditate potrivit prevederilor art. 73 alin. (2) din lege, fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap emis in conditiile legii, care va contine obligatoriu urmatoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum si mentiunea ca certificatul a fost emis in vederea aplicarii art. 73 alin. (2) din lege.
(2) Autoritatile emitente ale certificatelor mentionate la alin. (3) au obligatia sa comunice caselor teritoriale/sectoriale de pensii orice modificare a elementelor initiale, in termen de 15 zile de la emiterea noului certificat.
(3) Schimbarea ulterioara inscrierii la pensie a gradului de handicap nu afecteaza drepturile de pensie acordate, cu exceptia cazului in care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost anulat, in conditiile legii.
Varsta pentru pensie la limita de varsta cu reducere este cu 10 ani pentru situatia dumneavoastra.Din oficiu pensia de invaliditate se va trasforma din oficiu in pensie la limita de varsta.Daca pensia in urma recalcularii este mai mica vi se va mentine in continuare pensia cu valoarea mai avantajoasa

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024