ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Unde ma adresez daca arhiva amana prea mult eliberarea adeverintelor ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,

Va deranjez in legatura cu o problema legata de obtinerea unor adeverinte pt dosarul de pensie (dosar pe care urmeaza sa-l depun in 4 luni).

Arhiva unui fost loc de munca- Cesarom (faianta,gresie si obiecte sanitare) din Bucuresti s-a mutat la Cluj intr-o comuna apropiata. Eu am depus la Bucuresti anul trecut o cerere plus actele necesare prin care ceream sa mi se elibereze cele doua adeverinte (cea de venituri si cea de grupa). Cererea a fost depusa in aprilie 2019. O astept de peste un an si jumatate, dar n-am primit nimic. Incepand cu luna august a acestui an, am inceput sa telefonez de doua ori pe luna, am trimis si email si cand mi se raspunde mi se spune doar ca este in lucru si atat, fara niciun detaliu (cat mai dureaza cu aproximatie).
As dori din partea dv. sa-mi spuneti daca exista un termen legal de eliberare a acestor adeverinte si
in cazul in care eliberarea continua sa intarzie, unde sa ma adresez in continuare sau ce pot face (dat fiind ca termenul de depunere a dosarului de pensie se apropie)?

Va multumesc!

Cristian Mihaila
 User  Cristian Mihaila
a intrebat la 23 Nov. 2020
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Nov. 2020
Art. 126DIN hg 257 din 2011
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin detinatori legali de arhiva se intelege creatorii si detinatorii de documente, in sensul art. 4 din Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, intocmite si eliberate anterior intrarii in vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca nu sunt conforme cu modelul prevazut la alin. (1).
(5) Adeverintele intocmite in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008, pana la intrarea in vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile de fond si forma prevazute de acesta.
(6) Pentru a putea fi valorificata, adeverinta mentionata la alin. (1) se completeaza in mod obligatoriu la toate rubricile prevazute.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024