ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Angajarea din somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Daca angajez o persoana din somaj care a beneficiat doar de doua luni de somaj, cu varsta sub 45 de ani, cum ar fi mai bine sa-l angajez pe perioada determinata sau nedeterminata?
As vrea sa nu piarda nici somajul daca cumva nu se descurca si trebuie sa ii incetez contractul. Va multumesc!

Adaugata in: Resurse umane
Margareta P
 User  Margareta P
a intrebat la 20 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Margareta P
 User Margareta P
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Nov. 2013
Multumesc frumos pentru raspuns.O zi frumoasa sa aveti!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Margareta P la 21 Nov. 2013
Da, asa este, nu primiti pentru persoane sub 45 de ani subventie, eu citisem ca are peste aceasta varsta, este gresala mea.

Referitor la intrebarea dvs privind stagiul, nu confudati cu situatia in care salariatul depune un nou dosar pentru o noua indemnizatie de somaj, caz in care ar trebui intr-adevar sa aiba stagiu minim de cotizare, In situatia de fata vorbim de suspendarea unui drept deja stabili, deci la reluarea lui nu se va recalcula indemnizatia si nici nu se va pune problema stagiului minim de cotizare anterior.

Si mai clar, persoana in cauza este deja somer indemnizat, in momentul in care se angajeaza la dvs. Odata cu incadrarea pentru 6 luni, acest drept se va suspenda si va fi reluat la cererea lui, dupa incetarea de drept a CIM, daca nu i se prelungeste.

ART. 45 - Legea 76/2002
(1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
[...] c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni; [...]
.....................
(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Margareta P
 User Margareta P
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Nov. 2013
Multumesc frumos pentru raspuns.Deci, daca ii facem angajarea pe perioada determinata de 6 luni, dupa care inceteaza contractul isi va putea relua somajul. Se vor lua in considerare cele 6 luni lucrate anterior de-al angaja noi?Pentru ca in lega somajului scrie la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.Va rog frumos sa ma lamuriti pentru ca sunt un pic derutata.Multumesc frumos !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Margareta P
 User Margareta P
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Nov. 2013
Pentru persoane cu varsta sub 45 de ani firma nu beneficiaza de subventie de la stat, chiar daca aceasta va fi angajata pe perioada nedeterminata, asa este?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Nov. 2013
Ca sa nu isi piarda indemnizatia de somaj, il puteti incadra pe perioada determinata care sa nu depaseasca 12 luni. Astfel indemnizatia lui se va suspenda si dupa incetarea contractului de munca va putea relua somajul la cerere, conform legii somajului.

Chiar daca persoana in cauza este somer cu varsta de peste 45 de ani dvs nu veti putea beneficia de subventie din partea statului pentru o astfel de angajare, data fiind incadrarea pe perioada determinata. Numai in cazul incadrarii lui pe perioada nedeterminata si cu obligatia mentinerii raportului de munca pentru minim 2 ani.

O alta varianta ar fi sa il incadrati pe perioada nedeterminata iar el sa poata beneficia de 30% din valoarea indemnizatiei de somaj, la cererea lui, pana la data la care ar fi trebuit sa primeasca de fapt indemnizatie de somaj, pana la finalul perioadei stabilite initial de AJOFM in acest scop. Iar intr-o astfel de situatie dvs puteti primi subventie de la stat.

Ramane la latitudinea dvs sa alegi varianta cea mai potrivita pentru ambele parti.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024