ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cercetare disciplinara - sanctionare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
in cazul in care un salariat avariaza o masina a angajatorului, se poate ca in urma unei cercetari disciplinare, sa i se retina salariatului caontravaloarea reparatiei masinii?
Sau se poate sanctiona doar cu retineri din salariu cf art 248(1) lit c?


Multumesc!

Adaugata in: Resurse umane
Mari Mari
 User  Mari Mari
a intrebat la 22 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mari Mari
 User Mari Mari
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Oct. 2013
va multumesc mult pentru raspunsuri si promptitudine!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mari Mari la 22 Oct. 2013
Da, exact. Cu conditia ca suma recuperata sa nu depaseasca limita legata de 5 salarii minime pe economie, adica 4.000 de lei.

Iar daca masina este asigurata printr-un asigurator atunci dauna ar trebui suportata prin asigurare, in mod normal, sau cel putin o parte din ea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mari Mari
 User Mari Mari
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Oct. 2013
va multumesc! sa inteleg ca in cazul acesta, nu e nevoie de cercetare disciplinara si putem solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Oct. 2013
Avarierea produsa masinii angajatorului este dauna patrimoniala, este o defectiune cauzata unui bun aflat in proprietatea angajatorului.

Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Art. 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.

Art. 258
(1) In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
(2) Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.

Art. 259
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.

Daca prin RI este considerata abatere disciplinara si nu raspundere patrimoniala, se va cerceta disciplinar si se aplica o sanctiune din cele prevazute de lege si RI. Codul muncii nu stabileste care sunt faptele ce pot reprezenta avbatere disciplinare si care este sanctiunea pe care o va aplica angajatorul pentru fiecare dintre ele, faptele se stabilesc la nivel de angajator prin RI.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024