ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Cum se procedeaza daca se hotaraste concedierea colectiva la o unitate?
Numarul de angajati este intre 15-20 si se doreste trimiterea in somaj a angajatilor.

Ce acte trebuie intocmite?

Multumesc

Adaugata in: Resurse umane
Andrea Andrea
 User  Andrea Andrea
a intrebat la 11 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 12 Feb. 2013
La fel si in cazul art. 68, va lansez aceeasi invitatie de a vedea temeiurile de incetare din Revisal. Este necesar ca in evidenta salariatilor sa apara diferentiata concedierea individuala de cea colectiva. Ca atare, se opereaza in baza art. 68, chiar daca incetarea are la baza si art. 65, nu doar art. 65. Daca cititi atent decizia, o sa vedeti ca sunt coroborate cateva articole din Cod, si nu este trecut doar unul dintre ele. Vorbim de colectiva si nu de individuala, de aceea se face diferenta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 12 Feb. 2013
Va rog sa fiti atenta la ce am raspuns. NU am afirmat ca nu se aplica la incetare existentei firmeti, ci a nu se aplica la ORICE incetare, pe orice motiv. El face referire strict la dizolvare, Dvs. asociati incetarea existentei firme, din orice motiv, cu dizolvarea. Ori incetarile pot avea la bvaza motive diferite. Daca angajatorul decide sa radieze firma, nu este vorba de dizolvare in niciun caz. Dizolvare intervine ca urmare a lipsei de acitivitate si venituri pe o perioada indelungata de timp. Radierea de exemplu, este voluntara, iar falimentul este precedat de insolventa.

In rest nu vad legatura intre ce am zis eu si operarea in Revisal, nu am spus ca nu s-ar face asa.

In cazul dizolvarii, va invit sa revedeti lista temeiurilor din Revisal si veti vedea ca art. 56 alin. (1) litera a) este temei de sine statator. Mai mult, incetarea de drept nu este acelasi lucru cu concedierea, este independenta de vointa partilor, si influentata de circumstante diverite (deces, pensionare, expirare CIM, retragere autorizatii etc.).

Strict la aceste aspecte m-am referit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Feb. 2013
Si totusi in ce situatii se aplica acest articol daca sustineti ca la incetarea existentei firmei nu se aplica ?
Incetarea CIM pentru concediere colectiva se face cu art 65 al 1 din codul muncii republicat asa cum de altfel precizati in continutul deciziei la art .3 si nu in baza art 68.
Articolul de incetare a CIM mentionat in decizie se trece si in REVISAL.. In inventarul articolelor pentru care se beneficiaza de somaj, art 5 din HG 174din 2002 actualizata , cu toate ca nu nu este articolul 68 din codul muncii republicat.Stim insa ca si urmare unei concedieri colective salariatii pot beneficia de somaj
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Feb. 2013
Dna. Ganea, nu mai dati informatia aceasta ca fiind universal valabila in cazul desfiintarii angajatorului. Ea poate avea mai multe cauze. Dizolvarea nu este acelasi lucru cu falimentul, cum nu este acelasi lucru cu radierea, de ex.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Feb. 2013
Este important si motivul pentru care sunt concediati toti salariatii.Daca unitatea se desfiinteaza articolul de incetare a CIM este 56 al1.litera a din codul muncii republicat
.Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data d;;;;;;;;;;;;;;;precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Feb. 2013
Se opereaza in Revisal concedierea in baza art. 68 - concediere colectiva. Se intocmeste decizie de concediere, dupa efectuarea preavizului, iar salariatii sunt notificati in scris privind concedierea, cu motivele aferente detaliate in notificare. In decizia de concediere vor fi curpinse mai multe articole de lege.

Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Înregistrată la Registrul Comerţului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................


DECIZIE CONCEDIERE COLECTIVÄ‚

Decizia nr. .....................
din data de .................................


Având în vedere Decizia de concediere colectivă nr. ..... /..........., cu privire la ...........................,

În temeiul dispoziţiilor art. 65, art. 66 si art. 68 şi următoarele din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicat, şi potrivit prevederilor Regulamentului intern al .........1;

PreÅŸedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ...............2, numit prin .............. nr. ...../.......a .................... ...;

DECIDE:

Art. 1. - Începând cu data de ................, D-nei/lui ..................., având funcţia de ................... în cadrul ............ îi încetează contractul individual de muncă înregistrat cu nr. ....... /................, din iniţiativa angajatorului, pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului, ca urmare a concedierii colective.

Art. 2. - (1) Motivele de fapt ale concedierii colective sunt următoarele:
................................................................................................................. .

(2) Salariatului/ei i s-a acordat un preaviz de ........ zile3, în perioada .........., potrivit Preavizului înregistrat cu nr. .............. .
În perioada preavizului, salariatului/ei i s-a acordat dreptul să absenteze4 patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi.
(3) Criteriile avute în vedere, potrivit legii şi/sau contractelor colective de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt următoarele:
............................................................................................................................
........................................................................................................................
..........................................................................................................................
.................................................................................................... .

(4) Potrivit dispoziţiilor art. 69 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicat, în perioada .................... au avut loc consultări, pentru a permite sindicatului/reprezentanţilor salariaţilor să formuleze propuneri şi au fost furnizate toate informaţiile relevante, prin Notificarea şi convocarea înregistrată cu nr. ..... / ....., anexată în copie la prezenta Notificare.
(5) În temeiul dispoziţiilor art. 70 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicat, s-au transmis notificările inspectoratului teritorial de muncă şi agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă şi sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor.

Art. 3. - Motivul de drept al concedierii colective îl constituie art. 65 şi următoarele din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Art. 4. - Dl. /d-na ............................. beneficiază de o compensaţie de 50% din salariul lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Art. 5. - Prezenta decizie poate fi contestată în termen de 45 de zile, la Tribunalul ......5.

Art. 6. - (1) Compartimentul Resurse Umane şi Contabilitate vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.

(2) Prezenta decizie îşi produce efectele de la data comunicării sale.


REPREZENTANÅ¢II LEGALI ANGAJATOR6,
.................................................
L.S.


Data comunicării: ..................
Semnătura de luare la cunoştinţă a salariatului: ...........................


Note:

1,2 Denumirea angajatorului.
3 Potrivit art. 75 din Codul muncii republicat, durata preavizului care este de minimum 20 de zile să fie mai mare. În cazul în care unei persoane i se desface contractul de muncă fără să i se acorde preavizul respectiv, angajatorul are obligaţia de a plăti o indemnizaţie egală cu salariul de bază pe o lună, avut la data desfacerii contractului de muncă.
4 Potrivit contractului colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite clauze astfel încât în perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
5 Tribunalul în circumscripţia căruia domiciliază salariatul/salariata. De exemplu, Tribunalul Municipiului Bucureşti - Secţia a VIII-a Litigii de muncă şi asigurări sociale.
6 Potrivit regulilor specifice angajatorului. De exemplu: Director General, Director Economic, precum ÅŸi Åžef Resurse Umane ÅŸi aviz juridic.


Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024