ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As avea o intrebare in ceea ce priveste o angajata care doreste sa intre in concediu pentru ingrijirea copilului.
Aceasta persoana este angajata in cadrul unitatii pe perioada determinata din luna mai 2012 pana in noiembrie 2012.
Am primit doua certificate pentru doi dintre copii unde sunt incadrati in gradul de handicap mediu, pentru 12 luni, urmand a se reinnoi la fiecare an.
Doresc sa specific ca aceasta persoana nu a fost angajata inainte.
Cum trebuie sa procedez in acest caz?
Pot sa-i suspend contractul de munca?

Multumesc.

Adaugata in: Resurse umane
Andrea Andrea
 User  Andrea Andrea
a intrebat la 29 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Aug. 2012
Revin cu o corectura, temeiul legal este articolul mentionat de dvs., art. 50 literea (i) fiind temei pentru suspendare de drept. Imi cer scuze pentru eroare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 29 Aug. 2012
Contractul de munca va expira de drept pe perioada concediului, daca acesta se va acorda. Dvs. ii puteti suspenda numai pana la data de expirare a CIM prevazuta in CIM, nu mai tarziu, adica pana in noiembrie 2012. Daca este vorba de ingrijirea copilului bolnav, deci conceidu medical, atunci suspendare se face in baza art. mentionat. Daca vorbim de concediu ingrijire copil cu handicap de pana la 7 ani, atunci folositi ca temei al suspendarii art. 50 litera (i) din Codul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrea Andrea
 User Andrea Andrea
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Aug. 2012
Mai exact eu pot sa suspend contractul de munca incepand de azi pe perioada de un an, deoarece asa imi apare in certificatul medical ca are o valabilitate de un an, folosind articolul 51, al1, lit.b.
Ce nu am inteles este cum sa procedez in ceea ce priveste contractul de munca, dupa cum am spus este pe perioada determinata, pana in noiembrie.

Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 29 Aug. 2012
Este vorba de concediu ingrijire copil cu handicap, nu copil bolnav, de la 3 la 7 ani, acordat in baza OUG 111/2010, art . 31.
Nu reiese din speta ca ar fi vorba de ingrijirea copilului bolnav, ci de ingrijirea copilului cu handicap.
Daca persoana in cauza a beneficiat anterior de concediu crestere copil de pana la 3 ani sau, in cazul in care nu a avut un astfel de concediu, anterior solicitarii lui a realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni.

Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:
a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;
c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).
(2) Pe perioada concediului prevazut la alin. (1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR.
(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
(4) In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea activitatii in perioada de pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 7 ani.
(5) Pe perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si (2) se aplica corespunzator prevederile art. 21 si 22.
(6) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. a) si b), conditiile de acordare a concediului pentru ingrijirea copilului se considera indeplinite indiferent care dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) a beneficiat de concediul pentru cresterea copilului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2012

Art. 32 din OUG 158 DIN 2005 ACTUALIZATA

(1) In cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitata functia publica ori a expirat mandatul in baza caruia a desfasurat activitate in functii elective sau in functii numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2012
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav se plateste daca salariata are cel putin 22 zile de stagiu in ultimele 12 luni anterioare prezentarii concediului medical. Da, concediul medical pentru ingrijire copil bolnav suspenda contractul de munca. In inventarul cauzelor de suspendare CIM cu obligatia anuntarii ITM prin transmiterea REVISAL este trecut si art. 51, al.1 litera b din codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
...
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
In concluzie. se plateste concediul medical , salariata lucrand din mai are stagiul de cotizare cerut de lege.CIM in schimb va inceta la data la care expira.
Art. 49 din codul muncii republicat
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Daca salariata la acea data va fi in concediul medical, acesta va fi preluat in plata de casa de sanatate teritoriala - oug 158 din 2005 actualizata.

Alte intrebari despre Resurse umane