ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediul medical mai diminueaza concediul legal?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Stiu ca exista o directiva europeana in acest sens, dar cand am intrebat la ITM mi-au raspuns ca nu s-a facut modificarea in Codul Muncii asa ca nu trebuie sa tinem cont de ea si sa diminuam in continuare ca acest concediu sa fie proportional cu timpul efectiv lucrat, daca aveti alta parerea va rog a-mi spune cum sa fac?

Adaugata in: Resurse umane
Badi Mari
 User  Badi Mari
a intrebat la 16 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului silvia cost la 16 Ian. 2013
Din pacate da, legea are si lipsurile ei. Insa toti angajatorii, sau cel putin un mare procent dintre ei, au un avocat specializat in drept comercial, care ar trebui sa fie informat referitor la legislatia in vigoare aplicabila la nivelul muncii. Insa legea trebuie respectata, altfel intervin sanctiuni, uneori destul de drastice.

Instanta de judecata este solutia finala, in cazul in care nu se solutioneaza amiabil intre cele doua parti. Iar instanta a dat apana acum castig de cauza salariatilor in astfel de situatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Silvia Cost
 User Silvia Cost
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Ian. 2013
Atata timp cat nu-i trage nimeni la socoteala pentru aplicarea acestei directive, bietul salariat le indura pe toate ! Unii angajatorii nici macar nu au auzit de existenta acestei Directive !
Exista lege numai cind pot sa dezavantajeze salariatul !
Asta e Legislatie ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana-narcisa Tabacu
 User Adriana-narcisa Tabacu (expert contabil, Cabinet expert contabil Tabacu Adriana)
a raspuns la intrebare la 16 Ian. 2013
Hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie si pentru instantele din Romania, fapt pentru care, dispozitiile art. 145 alin. (2) din Codul muncii potrivit carora concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat nu mai sunt aplicabile pentru situatiile in care salariatii au fost in concediu medical. Prin urmare concediu medical nu mai diminueaza durata concediului de odihna.

Cu consideratie,
Adriana Tabacu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Ian. 2013
Directiva ar trebui respectata pentru ca:

Articolul 148 Integrarea in Uniunea Europeana - Constitutia Romaniei
(1) Aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, in scopul transferarii unor atributii catre institutiile comunitare, precum si al exercitarii in comun cu celelalte state membre a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor.
(2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Avand in vedere acest capitol din Consitutie, ar trebui respectat Directiva CE 88/2003. Daca nu se aplica aceasta prevedere, salariatul va poate da in judecata si va avea castig de cauza. Pana acum au exista procese referitoare la acest aspect, castigate de salariati pe baza celor amintite.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024