ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Conditii de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Speta: Pastrarea conditiilor de munca in perioada concediului de odihna/concediului pentru incapacitate temporara de munca in cazul salariatilor incadrati in conditii speciale de munca, cu obligatia de a desfasura mai putin de 100% din timpul de lucru in subteran, dar nu mai putin de 50%.

Exemplu:
Un salariat este incadrat in conditii speciale de munca, cu obligatia de a desfasura 50% din timpul normal de munca in subteran – luna octombrie 2012, cu timpul normal de munca negociat de 8 ore zilnic. Incepand cu data de 9 octombrie 2012 salariatul intra in concediu de odihna/concediu pentru incapacitate temporara de munca 18 zile (8-31 octombrie 2012).
In perioada 1-5 octombrie, salariatul a desfasurat activitatea dupa cum urmeaza:
1,2, 3 octombrie – 8 ore in subteran pentru fiecare zi;
4, 5 octombrie – 8 ore la suprafata pentru fiecare zi.
In contractul individual de munca salariatul are negociat conditii speciale cu obligatia de a desfasura 50% din timpul normal de munca in subteran. Dupa cum se observa, din cele 40 de ore prestate, 24 de ore (60% din timpul prestat in perioada 1-5 octombrie) au fost desfasurate in subteran (conditii speciale).

In conditiile in care desfasurarea activitatii in subteran proportional cu procentul negociat este realizata selectiv, nu prin intrarea in subteran in zile consecutive, si totusi, se realizeaza activitatea in subteran necesara pentru recunoasterea ca stagiu lunar in conditii speciale si avand in vedere prevederile art. 30 al.(5)din L 263/2010 „Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca”, precum si faptul ca salariatul si-a indeplinit (chiar depasind) obligatia de a presta 50% din timpul de munca in subteran pentru perioada lucrata, respectiv 2 – 6 iulie 2012...

Intrebare: Avand in vedere ca locul de munca si atributiile postului respectiv nu sunt modificate anterior intrarii in concediu iar activitatea in subteran a fost desfasurata in proportie de 60% din timpul lucrat, cum este considerata perioada in care salariatul se afla in concediu de odihna sau in concediu pentru incapacitate temporara de munca: in conditii normale de munca sau in conditii speciale de munca daca in ziua premergatoare concediului de odihna sau a concediului pentru incapacitate temporara de munca nu a lucrat in subteran?

Va multumesc!


Ana Felicia
 User  Ana Felicia
a intrebat la 14 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 14 Nov. 2012
Este important cum platiti si CAS angajator pentru timpul lucrat .Este foarte important deasemenea pontajul si incadrarea orelor la conditii normale sau speciale.Apreciez ca pentru a beneficia de perioada de concediu de odihna si de concediu medical de incadrare in conditii speciale este foarte important cum este incadrat salariatul in ziua premergatoare acordarii acestor drepturi . Ar trebui sa fie o metodologie pentru astfel de situatii.

Alte intrebari despre Resurse umane