ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

functia de inspector resurse umane


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
va rog sa ma ajutati intr-o problema: poate o persoana sa transmita in Reges daca nu este calificata, poata sa emita decizii, acte aditionale,fara a fi calificata?! practic face toata munca de HR dar fara a fi calificata, cunoaste cat de cat anumite lucruri despre aceasta meserie ...
ce se poate intampla in cazul unui control al ITM-ului ce se intampla? si cine este pasibil de amenda salariatul ca a facut aceasta munca fara calificare sau patronul care a insarcinat-o cu aceasta functie? este caz penal cumva ?si daca da , atunci cine salariatul sau patronul?
Va rog daca se poate sa-mi raspundeti repede.
Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
O zi minunata!

Adaugata in: Resurse umane
Margareta Stoica
 User  Margareta Stoica
a intrebat la 14 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Mar. 2012
Completarea Revisal face obiectul departamentului de resurse umane, insa cel care se ocupa de aceasta activitate nu trebuie neaparat sa detina atestat de inspector. Va inteleg suparerea, insa haideti sa nu ducem lucruile mai departe decat este cazul. Cei de la ITM au infirmat clar ca nu este necesara detinerea atestatului pentru completarea Revisal. De asemenea, documentele de persoanal pot fi intocmite si de contrabil sau chiar avocat. Sa nu uitam ca exista firme mici in care nu sunt angajati inspectori de resurse umane si au un numar foarte mic de angajati, caz in care actele de personal trebuie intocmite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Mar. 2012
Consider ca pentru realizarea sarcinilor si atributiilor din fisa postului salariatul trebuie sa aiba cunostinte solide in domeniu . Intocmirea actelor , documentelor care fac obiectul dosarului de personal precum si integistrarea acestora in programul informatic REVISAL sunt atributii care revin departamentului de resurse umane.Activitatea de resurse umane se subordoneaza direct managerului. Stiu si eu ca in multe unitati nu se normeaza un post de inspector de personal si atunci lucrarile specifice activitatii de resurse umane se dau prin cumul altor persoane cu pregatire minimala in acest domeniu.Nu trebuie sa renuntam asa usor la pregatirea profesionala de specialitate pentru acuratetea intocmirii lucrarilor in domenii destul de sensibile asa cum cel al resurselor umane
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Mar. 2012
Legea nu prevede ca persoana care completeaza Revisal sa aiba atestat de inspector resurse umane. Ordinul 1918/2011 specifica faptul ca angajatorul poate numi orice salariat in scopul completarii si operarii in Revisal, printr-o decizie de numire. Este de peferat insa ca persoana respectiva sa aiba cunostine de operare calculator, nu si diploma in acest sens si nici diploma de resurse umane. Si contabilii pot completa si transmite Revisal. De asltel acest "zvon" a fost dezmintit inca de anul trecut.

Ordinul 1918/2011:

CAPITOLUL III - Mentiuni cu privire la completarea registrului general de evidenta a salariatilor

7. Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza de catre angajatori cu ajutorul aplicatiei informatice distribuite gratuit de Inspectia Muncii sau cu ajutorul aplicatiilor informatice proprii ale angajatorilor.

8. Completarea registrului se face de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Mar. 2012
Pentru dobandirea cunostintelor in domeniul resurselor umane sunt furnizori de formare profesionala care organizeaza cursuri de perfectionate pentru ocupatia de inspector resurse umane. Recomandabil este ca personalul care completeaza Revisalul si intocmeste actele de personal sa urmeze aceste cursuri. ITM este sensil la aceste probleme.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Mar. 2012
Legea nu prevede ca un alt salariat nu se poate ocupa de aceste activitati. HG 500/2011 prevede ca angajatorul poate numi prin decizie persoana care sa se ocupe de operarea si transmiterea Revisal catre ITM, conditia fiind ca aceasta persoana sa faca parte din randul salariatilor. De asemenea, nu exista o prevedere legala care sa stipuleze ca inspectorul de resurse umane este singurul care poate intocmi astfel de acte. Ele pot fi intocmite si de contabil, jurist sau chiar asistent manager sau asistent HR. In cele mai multe cazuri aceste activitati revin departamentului de resurse umane din cadrul companiei insa nu este obligatoriu ca persoana care se ocupa de le sa fie calificata in domeniul resurselor umane.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024