ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Gravida angajata, la rascruce de drum


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Ma numesc Adina, de 3 ani sunt angajata unei societati iar acum sunt insarcinata in 6 luni. Am predat la contabila firmei 2 concedii medicale pentru perioada 01.- 21.10.2013 pe care inca nu le-a operat deoarece am aflat ca se doreste inchiderea firmei pana in data de 25 oct.
Precizez ca firma nu este in faliment, nu e platitoare de tva si este pe profit la ora actuala, doar ca au alte probleme si trebuie sa inchida urgent.
Am primit urmatoarele oferte :
1. Sa nu mi se opereze cele 2 medicale si sa ma treaca in somaj, ceea ce inseamna ca voi primi bani mai putini de la stat pe toata perioada celor 2 ani de crestere copil---ceea ce ma dezavantajeaza pe mine
2. Sa figurez pe firma, dar dupa inchiderea acesteia ma voi afla in imposibilitatea predarii urmatoarelor concedii medicale, prenatal/postnatal---au voie sa inchida firma pana eu nu intru in cei 2 ani de crestere copil, asta ar fi prin februarie?
3. Sau sa ma transfere pe o alta firma; fiica patroanei are firma in acelasi domeniu dar nu se stie pentru cat timp o mai tine si ea deschisa, momentan este putin pe pierdere

Va rog sa ma sfatuiti pe ce cale s-o apuc, sunt foarte intrigata si debusolata !
Multumesc !

Adaugata in: Resurse umane
Adina Barantici
 User  Adina Barantici
a intrebat la 16 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina barantici la 17 Oct. 2013
Cu multa placere si numai bine va doresc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Barantici
 User Adina Barantici
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Oct. 2013
Va multumesc foarte mult pentru promptitudinea raspunsului acordat !
Acum am o viziune mai clara asupra situatiei mele si ma va ajuta sa iau o decizie corecta !

Mi-ati fost de mare folos,
O seara placuta si multa sanatate va doresc !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Oct. 2013
Odata cu dizolvarea contractele de munca existente, toate, vor inceta de drept, asa cum prevede legea.

Art. 56 - Codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) [...] in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Oct. 2013
1. Nu au voie sa refuze concediile medicale prezentate deja, fara un temei prevazut in legea aplicabila. Este incorect ce fac si ar trebui sa va opereze si sa va plateasca aceste drepturi. Sesizati ITM si Casa de sanatate referitor la aceasta neregula. Certificatul medical reprezinta ordin de plata pentru angajator, conform legii.

2. Firma se poate dizolva oricand, chiar daca dvs sunteti insarcinata, nu exista in lege interdictie in acest sens, cum ca angajtorul nu poate solicita dizolvarea pe timpul sarcinii unei salariate. Chiar in codul muncii este prevazuta aceasta posibilitate.

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Daca incetarea contractului dvs are loc din motive ce nu va sunt imputabile aveti dreptul la concediu pre si postnatal, acordat si platit direct de casa de sanatate la prezentarea certificatului medical. Aici iar nu este corect daca v-au transmis ca nu aveti dreptul la el.

OUG 158/2005 - ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se
constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

3. Pe firma respectiva puteti fi incadrata direct cu un alt contract, nu exista notiunea de transfer asa cum o redati aici, ea a fost eliminata de ceva vreme. Ca atare, trecerea pe cealalat firma se poate face daca doriti, dar prin semnarea unui nou contract iar acesta poate fi incetat inainte sau la data dizolvarii unitatii.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu Radu Anton adriana iancu Marius Ion Gratiela Petrescu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024