ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


inregistrare corecta sporuri Revisal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati sa solutionez urmatoarea problema:

La data de 01/02/2013 am facut un act aditional prin care am adaugat un spor de weekend de 5% la sal.brut. La acel moment am inregistrat in Revisal acest spor, insa nu am facut modificarea si la sal.( am adaugat sporul ca atare).
Acum ce-mi ramane de facut: sa fac o corectie in Revisal si sa modific sal brut, adaugand si acel spor( intrucat este stipulat intr-un act aditional), ori sa scot acel act aditional de la dosarul de personal si sa-l las stipulat doar in Reg.Intern.
Cum pot sa procedez ca sa nu am probleme la un eventual control de la ITM?

Multumesc,

Miha Ela
 User  Miha Ela
a intrebat la 11 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 17 Iul. 2014
Orice spor se poate trece in Contractul individual de munca, nu exista nicaieri o astfel de interdictie cum ca nu s-ar putea. Este vorba de ce perevede legea. Iar legea permite mentionarea in Revisal a salariului si sprourilor acordate. Este adevarat ca sunt sporuri care pot fi acordate doar in baza legii, dar acest lucru nu exclude mentionarea lor in contract. Modul in care dvs formulati acesata apreciere denota exact acest lucru: ca excludeti o astfel de posibilitate ca fiind aplicabila si corecta. Inclusiv sporul de noapte se poate trece in CIM si implicit in Revisal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Daniela Zarchievici-Marginica la 17 Iul. 2014
Personal nu sustin aceasta pricedura.Mai sunt sporuri pentru spor de noapte care se acorda potrivit codului muncii si in CIM se si prevede ca acesta se completeaza de drePt cu drepturile prevazute in CCM si codul muncii, deasemeni sporul pentru orele suiplimentare.Acestea se reflecta doar in statul de plata fara a fi motiv sa se incheie act aditional la CIM si sa se treaca in REVISAL.
MULTUMESC,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Zarchievici-marginica
 User Daniela Zarchievici-marginica (specialist managementul resurselor umane, Daniela Zarchievici-Marginica PFA)
a raspuns la intrebare la 17 Iul. 2014
Buna ziua
Doamna Ganea,ORICE spor acordat salariatului trebuie prevazut in contractul individual de munca,in cazul de fata in actul aditional dr modificare a cobtractului individual de munca,pentru ca sporul se acorda la ceva timp de la demararea relatiilor contractuale.
Ceea ce spuneti dvs.,referitor la diferentele salarialr functie de numarul de ore prestate in zilele de repaus saptamanal,pooate conduce catre o alta solutie.
Potrivit legislatiei,in Reges puteti sa introduceti sporurile fie procentual,fie ca suma. Personal,consider ca in situatia sporului de week-end este mai avantajoasa introducerea lui ca suma si nu ca procentaj,avand in vedere situatia prevazuta de d-na Ganea,respectiv aceea a fluctuatiei orelor prestate in zilele de repaus saptamanal.Puteti,dupa fiecare lichidare,sa introduceti in Reges aceste sporuri,conform calculului salariale,functie de orele prestate in zilele de week-end.Astfel,intrati pe salariat,ajungeti la partea cu salariul,alegeti sporul de week-end,treceti suma bruta calculata pentru luna respectiva si la sfarsit,cand va intreaba data de la care-si produce efectyl,treceti data de 1 ale lunii. Apoi reintrati pe acelasi salariat,ajungeti la partea cu salariul,stergeti sporul si data de producere a efectelor treceti ultima zi a lunii la care se face referire.
Deci lasati intact actul aditional prin care se introduce sporul in contractul individual de munca si lunar(sau doar cand este cazul,putand exista luna in care salariatul sa nu presteze activitate in zilele de repaus saptamanal) introduceti sporul de week-end aferent orelor lucrate in zilele de repaus saptamanal.
O zi buna
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Iul. 2014
Va rog sa ne precizati actul normativ in care este stipulat ca sporul de WK se poate trece in Regulamentul intern. In codul muncii in niciun caz nu apare aceasta posibilitate, si totusi insistati cu o informatie gresita pe care ati reluat-o de multe ori pe site.

Sporul se weekend se negociaza prin CCM sau in CIM. Regulametnul intern nu este un document supus negocierii angajat - angajator, ca atare nu poate fi prezent in RI acest spor. Mai mult, angajatorul are obligatia de a asigura confidentialitatea salariilor angajatilor, motiv pentru care sporurile si grila de salarizare nu vor fi prezente in RI, acest document fiind afisat la loc vizibil, putand fi accesat in unele cazuri chiar si de persoane din afara unitatii (acolo unde apare pe un avizier de ex.)


Art. 137
...........
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA sau, dupa caz, prin CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNA.
...........

Acolo unde nu exista CCM sau nu este prevazut in CCM acest spor se poate negocia direct prin CIM, prin act aditional.

Daca va uitati atent la speta veti vedea ca se refera la operarea in Revisal a sporului si nemodificarea salariului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Iul. 2014
Sporul de WK-end se acorda doar pentru zilerle de sambata si duminivca atunci vcand salariatii potrivit priogramului de lucru sunt prezenti la progam.
Va dau un exemplu de calcul sa vedeti diferenta atuci cand este negodiat prin act aditional si cand se acorda asa cum prevede codul muncii
Exemplu luna iunie 20 zile lucratoare
Salariul de baza 1000 Spor de WK-end asa cum ati procedat , sa spunem 10% ar insenmna un brut de 1100 lei
Daca salariatul in cursul lunii iunie a lucrat sa presupun 6 zile de sambata si duminica sporul de WK-end cuvenit este de 1000/20/8=6,25 lei pe ora
Cele 6 zile de WK-end inseamna 6*8*6,25*10%=30 de lei.
Uitati-va ce diferenta este In plus numarul orelor lucrate in zilele de sambata si duminica difera de la luna la luna de la salariat la salariat.
Concluzie, sporul de WK-end se acorda potrivit RI sau CCM se reflecta in statul de plata, nu trebuie incheiat act aditional pentru ca in baza acestuia sporul se raporteaza la salariul de baza si bineinteles ca ar trebui dat salariul la nivelul negociat cu tot cu spor de 1100 lei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Iul. 2014
Ati procedat foarte bine, nu este nimic gresit. Sporul se opereaza in Revisal asa cum apare in contract, in procent de 5%. Salariul brut include salariul de incadrare si sporurile acordate in baza CIM sau a legii aplicabile. Nu trebuie sa modificati salariul din Revisal si nici pe cel din contract. Salariul din Revisal poate fi modificat doar daca aveti un act care sa sta la baza unei astfel de modificari.

Alte intrebari despre Resurse umane