ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Liber 1 mai


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Am aflat acum ca pe 1 mai lucrez si a doua zi de Paste. Zilele astea am inteles ca trebuie sa le avem libere prin lege.(sa ma corectati daca gresesc). Intreabarea mea este : Pentru 1 mai si a 2 a zi de Paste trebuie sa ne plateasca dublu? Lucrez la o agentie de pariuri.

Multumesc frumos.

Adaugata in: Resurse umane 1 mai
Maria Zibileanu
 User  Maria Zibileanu
a intrebat la 15 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Corina Iliuta
 User Corina Iliuta
a raspuns userului maria zibileanu la 18 Apr. 2013
Am lucrat si eu la o casa de pariuri multi ani,din cate stiu eu(daca nu s-a schimbat regulamentul de ord.int.),agentia trebuie sa functioneze in fiecare zi(este o afacere),se lucreaza doua zile(12ore) iar urmatoarele doua vor fi libere.In felul acesta,veti lucra si sambata sau duminica prin rotatie(dupa un grafic),dar se plateste un spor.In zilele de sarbatoare legale,se lucreaza doar 6ore,dar aceste zile totdeauna au fost platite 100%.Nu stiu la ce firma lucrati,dar eu cunosc angajate de la firme diferite(am lucrat sase ani la fosta Astra),si toate colegele au fost remunerate,poate s-au schimbat lucrurile...Pentru mine a fost cel mai frumos job din toate punctele de vedere..salariu,respect,timp,prime,liniste,seriozitate.






Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Ella
 User Laura Ella
a raspuns userului maria zibileanu la 17 Apr. 2013
Nu se mai respecta nimic in tara asta. S-a ajuns ca de fiecare data sa fim nevoiti noi ca angajati sa facem sesizari ca sa se rezolve ceva. Angajtorii stiu foarte bine legea, dar o incalca ptr ca se bazeaza pe faptul ca noi nu facem sesizari.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ad C.
 User Ad C.
a raspuns userului maria zibileanu la 17 Apr. 2013
Este un abuz din partea angajatorului. Legal se lucreaza 22 sau 21 sau 20 zile lucratoare cat are luna si nu 28 de zile sau 30 zile calendaristice. Sa inteleg ca lucrati toata luna inclusiv zilele libere (sambata si duminica) ? Exceptie: se poate lucra in weekend dar se plateste cu un spor (stabilit de angajator de exemplui 10% sambata si 15% duminica, fiecare angajator stabileste un spor pt zilele lucrate in weekend) si se da liber in urmatoarele zile obligatoriu 2 zile consecutive. Deci tot intr-o luna nu poti lucra 28 zile. Daca faceti sezizare la ITM si in instanta cu siguranta veti castiga si o sa vi le plateasca si puteti cere si daune morale.
D-na Expert Ioana Popa v-a raspuns corect. Lucrati in zile de sarbatoare legala, acele zile sunt platite cu un spor de 100% in cazul in care nu va da liber, adica sunteti platita dublu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului maria zibileanu la 16 Apr. 2013
Nu stiu pe ce baza sustin ei acest lucru, insa gresesc. Luati legatura cu cei de la ITM si depuneti o sesizare.

Referitor la salariul de baza, daca sunteti incadrata cu norma intreaga si aveti acest salariu in contract, din nou, nu este in legalitate angajatorul pentru ca nu respecta salariul minim brut pe tara. Daca acesta este salariul net, atunci se respecta legea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Zibileanu
 User Maria Zibileanu
a raspuns userului maria zibileanu la 15 Apr. 2013
Salariul meu de baza am uitat sa va zic este de 713 de lei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Zibileanu
 User Maria Zibileanu
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Apr. 2013
Am vorbit cu angajatorii si mi-au zis ca nu sunt obligati sa imi recompenseze zilele lucrate.Nu stiu ce sa mai cred.Au zis ca atunci cand lucram 28 de zile nu ne scad salariile si de aceea cat si in lunile pare in care nu ne scad salariile ca lucram mai putin.Va rog din suflet sa imi spuneti daca este legat ceea ce fac ei?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Zibileanu
 User Maria Zibileanu
a raspuns userului maria zibileanu la 15 Apr. 2013
Multumesc frumos.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului maria zibileanu la 15 Apr. 2013
Zilele de sarbatoare legala sunt zile libere prin lege. Dar exista unitati in care, prin specificul activitatii sau legi speciale, nu se pot acorda acele libere, caz in care se va recurge la o modalitate de compensare a timpului lucrat in acest timp. Ziua de sarbatoare legala se compenseza cu o alta zi libera platita acordata in urmatoarele 30 de zile, sau daca nu este posibil liberul, cu un spor de minim 100% la salariul corespuzator zilei de sarbatoare lucrate. Cu alte cuvinte, plata dubla pentru ziua respectiva.

Daca inteleg eu bine, zilele de 1 si 6 mai le veti lucra dar nu vor putea fi compensate cu timp liber platit. Caz in care va trebui sa primiti salariul corespunzator unei zile de lucru plus sporul de 100% calculat la acel salariu. Plata se face odata cu salariul pentru luna in cauza, la data stabilita in acest scop.

In situatia in care nu se respecta prevederile legale si nu vi se acorda dreptul cuvenit, puteti sesiza ITM.

Va redau mai jos si ce prevede lega (Codul muncii) referitor la sarbatorile legale si lucrul pe parcursul lor, cat si ce tipuri de sanctiuni risca angajatorul daca nu le respecta:

Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 140
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 143
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
h) incalcarea obligatiei prevazute la art. 140, cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei;

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Zibileanu
 User Maria Zibileanu
a raspuns la intrebare la 15 Apr. 2013
Revin in legatura cu intrebarea...ca nu au cum sa imi dea liber sa compenseze...asta insemnand sa imi faca colaga o tura....sau eu ei....(si nu ajungem nicaieri)adica este imposibil sa recuperez printr-o zi libera.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024