ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata drepturi salariale angajati detasati


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul in care societatea B, la care s-a facut detasarea unor salariati de la societatea A, nu poate acorda salariile din lipsa fondurilor, care este procedura prin care societatea A isi plateste propriii angajati?
Trebuie ca societatea B sa instiinteze societatea A ca nu poate plati salariile angajatilor detasati?

A. Trache
 User  A. Trache
a intrebat la 15 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
A. Trache
 User A. Trache
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Mar. 2013
Va multumesc mult pentru raspuns. Deci, daca am inteles corect, societatea B trebuie sa informeze oficial societatea A despre faptul ca se afla in imposibilitatea financiara de a acorda drepturile salariale angajatilor detasati de la A la B.
Dar, este legal ca societatea A sa detaseze salariati la societatea B, desi se stia din start ca B nu poate acorda drepturile salariale, fiind intr-un impas financiar ? Stiu ca detasarea este o masura unilaterala, care poate fi dispusa doar de catre angajator, deci salariatilor le-a fost impus acest lucru. Poate fi considerata o masura abuziva, dat fiind faptul ca se stia inca de la inceput ca soc B este in prag de faliment?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Mar. 2013
Am redat mai jos ce prevede Codul muncii in aceasta privinta, in cazul in care angajatorul la care s-a dispus detasarea nu poate acorda drepturile salariale, ele vor fi preluate de catre angajatorul care a dispus detasarea. Plus de asta, el va primi drepturile care ii sunt mai favorabile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Mar. 2013
Pe perioada detasarii contractul de munca se suspenda. Se anunta in REVISAL detasarea Salariatii nu mai apar pe pontaj si nu mai pot primi drepturi salariale de la angajatorul la care au contractul de munca.Se complica mult situatia si apar neconcordante intra actele emise si situatia in fapt.Multa grija, de altfel nu s-ar mai considera detasare in conditiile in care salariatii sunt platiti de la aceiasi firma.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Mar. 2013
Da, asa ar trebui. Angajatul trebuie sa isi primeasca drepturile de la angajatul care a dispus detasarea, daca cel la care este detasat nu poate duce la indeplinire obligatiile contractuale.

Art. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
(3) Angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat.
(4) Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.
(5) In cazul in care exista divergenta intre cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu isi indeplineste obligatiile potrivit prevederilor alin. (1) si (2), salariatul detasat are dreptul de a reveni la locul sau de munca de la angajatorul care l-a detasat, de a se indrepta impotriva oricaruia dintre cei doi angajatori si de a cere executarea silita a obligatiilor neindeplinite.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024