ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

timpul liber acordat soferilor dupa efectuarea unor curse


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Soferul unitatii noastre efectueaza curse cu sportivii in diferite localitati atat in zilele saptamanii cat si smabata si duminica. Cum primeste compensarile in zile libere? Mi-as dori sa stiu si cadrul legal care reglementeaza aceste recuperari. Multumescf mult.

Mariana Melinte
 User  Mariana Melinte
a intrebat la 23 Mar. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Melinte Mariana la 26 Mar. 2015
Sporurile se acorda numai in bani.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Melinte Mariana
 User Melinte Mariana (REFERENT, CS)
a raspuns userului adriana iancu la 25 Mar. 2015
Multumesc foarte mult. As vrea sa stiu daca sporurile la care faceti referire sunt in bani?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 24 Mar. 2015
Pentru munca in zilele de repaus saptamanal se acorda spor, care este obligatoriu, nu optional, iar salariatul va primi alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. Legea nu prevede un cuantum minim sau maxim al acestui tip de spor, lasand angajatorului libertatea de a decide cuantumul acestuia. Sporul se negociaza prin CCM sau CIM. Daca exista deja in CCM nu este obligatorie includerea lui in CIM, dar daca nu atunci incheiati act aditional si introduceti sporul in contract. Zilele de repaus saptamanalnu se compenseaza in regim de ore suplimentare, iar salariatul nu poate fi privat de dreptul la repausul saptamanal. In situatia in care se lucreaza 14 zile la rand este necesar acordul sindicatului sau reprezantantilor salariatilor, autorizare de la ITM si se acorda un spor de 150% (dublul sporului pentru ore suplimentare ).Sporurile care se trec in registru revisal sunt doar cele negociate in contractul individual de munca sau sporurile negociate in contractul colectiv de munca. Vorbesc si de sporurile care au la baza un act aditional sau o decizie.
Codul muncii republicat - Legea 53/2003:

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).




Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024