ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Transfer


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt o persoana adulta cu handicap grav. Indemnizatia de handicap a fost trecuta pe numele insotitorului.
Ce trebuie sa fac pentru ca indemnizatia sa fie transferata pe numele persoanei care are handicapul?
Personalul de la primarie se incurca in variante. Poate ma lamureste cineva conform legislatiei actuale.
Multumesc!

Ioana Stana
 User  Ioana Stana
a intrebat la 25 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Stana
 User Ioana Stana
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2012
Sunt pensionar cu grad de invaliditate, dar indemnizatia acordata este pe legea 448/2006. Indemnizatia pentru gradul 1 de invaliditate nu se acorda de primarii. Indemnizatia ce o primeste insotitorul, in cazul meu, este pentru handicap grav locomotor, repet pe legea 448/2006. Cum as putea sa o trec pe numele meu, asa cum ar fi normal si corect?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ioana stana la 26 Sep. 2012
V-am raspuns la obiect, cu prevedere legala ca sa aveti si acest aspect in vedere.

Indemnizatia se insotitor se acorda in cazul pensionarului pentru cazurile in care acesta alege sa beneficieze de un insotitor. Caz in care intr-adevar indemnizatia ar trebui sa o primiti dvs. Daca insa nu sunteti pensionar, atunci vorbim de asistent persoanl si nu de indemnizatie de insotitor, caz in care indemnizatia i se cuvine celui dintai.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Stana
 User Ioana Stana
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Sep. 2012
Am gradul de handicap grav -locomotor. Am optat pentru insotitor, deci nu este vorba de asistent personal. In dispozitia primita de la primarie, indemnizatia a fost trecuta pe numele insotitorului, Acum doresc sa o trec conform legii pe numele meu, numai ca persoana de la asistenta sociala a primariei spun ca nu se poate.(Pe langa faptul ca au facut o neregula, nu vor nici sa o repare). Ce trebuie sa fac sa trec indemnizatia pe numele persoanei cu handicap? (al meu). Nu mai detaliati raspunsul, exact la obiect raspundeti.
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2012
Nu puteti sa o transferati, este indemnizatia care i se cuvine lui prin lege. Cel mult puteti renunta la asistent, apoi depuneti dosarul pentru indemnizatie.

Legea 446/2008 actualizata in 2012:

Art. 42

(1) Adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizatie de insotitor.

(2) Persoanele cu handicap grav care au si calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta pentru indemnizatia pentru insotitor prevazuta la art. 61 din Legea 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de optiune se mentine si in cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limita de vârsta.

(3) Invalizii de razboi care au si calitatea de persoane cu handicap grav si sunt pensionari de invaliditate gradul I beneficiaza atât de dreptul prevazut la alin. (2), cât si de dreptul prevazut la art. 3 din Legea 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta intre asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare.

(5) Optiunea se exprima prin cerere adresata in scris directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, si devine valabila numai pe baza acordului exprimat in scris al acestora.

(6) Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor comunica angajatorului, in termen de 5 zile, acordul pentru optiunea exprimata in conditiile prevazute la alin. (5).

(7) in situatia in care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentului personal, se acorda indemnizatia prevazuta la alin. (4), indiferent de optiunea exprimata potrivit prevederilor alin. (1) si (4).

Art. 57
.............
(3) Adultul cu handicap vizual grav primeste pentru plata insotitorului o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.

(4) Adultul cu handicap beneficiaza, in conditiile prezentei legi, de urmatoarele prestatii sociale:

a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:

1. in cuantum de 202 lei, pentru adultul cu handicap grav;

2. in cuantum de 166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:

1. in cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;

2. in cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;

3. in cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu.

(5) Beneficiaza de prestatia sociala prevazuta la alin. (4) lit. b) si familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada in care il are in ingrijire, supraveghere si intretinere.

(6) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4):

a) adultii cu handicap ingrijiti si protejati in centre rezidentiale publice, cu exceptia centrului de tip respira;

b) persoanele cu handicap care sunt retinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsa privativa de libertate, pe perioada retinerii, arestarii ori a detentiei;

c) adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.

(7) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4) lit. a) adultii cu handicap grav sau accentuat care nu realizeaza venituri, aflati in ingrijirea si protectia asistentului personal profesionist.
.............

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa George Andreescu Viviana Serni alexei delimart G Stancu Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024