ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


zile de concediu din perioada cincediu maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Bună ziua, vă deranjez cu o întrebare:se adună zile de CO în perioada de prenatal+postnatal până la suspendarea CIM şi intrare in CIC?în ianuarie 2014 am efectuat 15 zile CO reportate din 2013. Din 13.01.2014 până în 20.05.2014 am fost în prenatal+postnatal.Unei colege, la o altă firma i s-a spus că da,şi i-au fost alocate acele zile.Punând această intrebare angajatorului meu mi s-a spus că nu este posibil aşa ceva.Vă rog aştept răspuns!Mulţumesc anticipat!

Adaugata in: Resurse umane
Cristiana Dumitriu
 User  Cristiana Dumitriu
a intrebat la 25 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 26 Mai. 2015
Este adevarat ca legea care aduce modificari art 145 din Codul muncii a intrat in vigoare din 2015, dar anterior acestei date, prevederile acestui articol nu erau aplicabile deoarece exista o exista o hotarare pronuntata de Curtea Europeana de Justitie care a interpretat dispozitiile art 7 din Directiva 2003/88/CE privind organizarea timpului de lucru.
Hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie pentru instantele din Romania, drept pentru care dispozitiile art.145 alin(2) din Codul muncii nu sunt aplicabile pentru salariatii care au fost in concediu medical.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Cristiana Dumitriu la 26 Mai. 2015
Vi s-a spus gresit. Inainte de modificare codului muncii exista Directiva CE 2003/88 care la art. 7 prevedea ca durata concediului medical nu afecteaza concediul de odihna cuvenit. Aceasta directiva este act european iar conform Constitutiei Romaniei, odata integrata in spatiul comunitar, Romania are obligatia de a respecta legislatia europeana. Ea are intaietate in fata cele nationale, si mai ales atat timp cat prevederile sunt mai favorabile angajatulul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristiana Dumitriu
 User Cristiana Dumitriu
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mai. 2015
Chiar dacă am reluat activitatea în cadrulează firmei (din CIC) începând cu data 20.02.2015?întrucât mi s-a spus că a fost pusă un aplicare din martie, deci nu mă încadrez. Mulţumesc frumos încă o dată pentru răspuns. O zi placută !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mai. 2015
Alineatele (4) - (6) au fost introduse prin legea 12/2015. Angajatorul dvs ar trebui sa respecte aceste modificari.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Mai. 2015
Concediul medical se ia in considerare la acordarea zilelor de CO cuvenite, asa cum de altfel apare si in Codul muncii, recent modificat. In categoria medicalelor intra si cele acordate pentru prenatal, posnatal sau risc.

Daca CO a fost intrerupt de concediul de maternitate atunci zilele se reprogrameaza.

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.


Alte intrebari despre Resurse umane