ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

angajare absolvent somer


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Imi puteti spune, va rog, ce facilitati poate obtine un angajator daca va angaja un absolvent de facultate care este in somaj , acesta din urma avand dreptul de a beneficia inca 3 luni de indemnizatia de somaj? Absolventul va beneficia si el de anumite facilitati daca renunta la aceste 3 luni de indemnizatie?
Va multumesc!

Adaugata in: Somaj
I M
 User  I M
a intrebat la 05 Ian. 2012
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionela Mereu
 User Ionela Mereu
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Mai. 2012
Daca sunt studenta la master an terminal pot sa beneficiez de acea facilitate pentru angajarea absolventilor din cadrul articolului 80? Sau ma pot incadra in alta parte? Multumesc frumos!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Ian. 2012
Angajatorul beneficiaza de asemnea de facilitati la angajarea unui somer cu varsta de pana la 45 de ani, cu aceeasi conditie ca angajarea sa se faca pe perioada nedeterminata. - Art. 85 din legea 76/2002 actulaizata. Din nou aceeasi mentiune, datorita modificarii legii numeroatarea articolelor poate fi diferita in alte surse.

ART. 85
1 Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
2 De facilitatile prevazute la alin. 1, cu exceptia scutirii de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorata de angajator pentru persoanele respective, beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
3 ABROGAT.
4 Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. 1 si 2, anterior termenului de 2 ani, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. 2.
5 Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor
respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.
6 Nu beneficiaza de facilitatile prevazute la alin. 1, 2 si 5 angajatorii care in ultimii 2 ani au fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevazute la aceste alineate.

ART. 85 indice 1
Angajatorii care beneficiaza de subventionarea locurilor de munca in conditiile art. 80 sau art. 85 alin. 1 si 2 si care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor incadrate pe aceste locuri de munca, din motivele prevazute la art. 83 alin. 2, anterior termenelor prevazute de lege, nu mai pot beneficia de o noua subventie din bugetul asigurarilor pentru somaj pe o perioada de 2 ani de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Ian. 2012
Legea 76/2002 actualizata in 2011 nu prevede faptul ca indemnizatia de somaj poate fi acordata ulterior angajarii. Din contra, ea inceteaza odata cu incadrea in munca a somerului.

ART. 44
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
a la data incadrarii in munca, conform legii, pentru o perioada mai mare de 12 luni;
b la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c la 90 de zile de la data emiterii autorizatiei de functionare pentru a desfasura activitati independente sau a certificatului de inmatriculare, conform legii, daca realizeaza venituri lunare mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
d la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor;
e la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala sau la data intreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
f daca perioada de pensionare pentru invaliditate depaseste 12 luni;
g la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta, de la data solicitarii pensiei anticipate sau la data cand pensia de invaliditate devine nerevizuibila;
h la data plecarii in strainatate a beneficiarului pentru o perioada mai mare de 3 luni;
i la data inceperii executarii unei pedepse privative de libertate pentru o perioada mai mare de 12 luni;
j in cazul decesului beneficiarului;
k la expirarea termenelor prevazute la art. 45 alin. 2, 3 si 31;
l la expirarea termenelor prevazute la art. 39 alin. 1, respectiv la art. 40 alin. 1;
m la data admiterii intr-o forma de invatamant, in cazul persoanelor asimilate somerilor, prevazute la art. 17 alin. 2 lit. a si b.

Referitor la beneficiile angajatorului care incadreaza in munca absolventi, angajatorul are obligatia de a mentine un raport de minim 3 ani cu respectivul absolvent iar pentru a beneficia de subventie contractul trebuie sa fie incheiat pe perioada nedeterminata. Art. 80 - 84 indice 2 din legea 76/2002 modificata. Prin legea 118/2010 au fost abrogate articolele 78 si 79 din lege in forma ei initiala, motiv pentru care numerotarea articolelor e posibil sa apara in unele locuri modificata. Redau mai jos continutul acestor articole.

ART. 80
1 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant
postliceal;
c o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
2 Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la alin. 1 pe o perioada de 18 luni.
3 Nu beneficiaza de prevederile alin. 1 si 2 angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie.

ART. 81
Masurile de stimulare prevazute la art. 80 nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.

ART. 82
In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

ART. 83
1 Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
2 Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. 1, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b, art. 56 lit. e si f si art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b, art. 98 alin. 1 lit. e si art. 99 alin. 1 lit. a???c din Legea nr. 188/1999, republicata.
3 ABROGAT.
4 Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

ART. 84
1 In perioada celor 3 ani, prevazuta la art. 83 alin. 1, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii.
2 Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala prevazuta la alin. 1 vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.

ART. 84 indice 1
1 Angajatorii care, dupa indeplinirea obligatiei prevazute la art. 83 alin. 1, mentin raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii incadrati in conditiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii.
2 Ajutorul financiar prevazut la alin. 1 poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei prevazute la art. 83 alin. 1.
3 Prin contributii sociale datorate de angajatori se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari pentru somaj.
4 Ajutorul financiar prevazut la alin. 1 se vireaza, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorilor care nu inregistreaza debite provenind din neplata contributiilor sociale, prin plata acestei sume, in termen de 90 de zile de la data aprobarii cererii.

ART. 84 indice 2
Procedura pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 841 se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei.Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2021
Am lucrat in invatamant si din totdeauna am avut ore suplinite, care nu au fost evidentiate in cartea de munca .Pot...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Nov. 2021 1 raspuns