ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediul prenatal si postnatal ma poate afecta la somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Impreuna cu concediul postnatal si cu cel prenatal am 12 luni lucrate (in 25.02.2011 am fost angajata, iar in 01.03.2012 mi s-a suspendat contractul de muca pentru cresterea copilului-am nascut in 12.01.2012). Acum firma nu mai are activitate. Insa intrebarea mea este, se poate ca aceste doua concedii sa imi afecteze intrarea in somaj? Aceasta a fost prima mea angajare.

Adaugata in: Somaj Intrarea in somaj
Cristina Radut
 User  Cristina Radut
a intrebat la 20 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Radut
 User Cristina Radut
a raspuns la intrebare la 21 Ian. 2014
Scuze! Somajul l-am avut din 01.08.2010. Am tastat gresit. Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Cristina Radut la 20 Ian. 2014
E ceva neclar cu datele acolo, de cand pana cand ati fost in somaj?! Cand ati fost angajata?!

Repet, cat timp in perioada anterioara intrarii in concediul prenatal si ulterioara celui pentru crestere copil, aveti 12 luni de stagiu, cumulate, atunci da, aveti dreptul la indemnizatie. Perioada anterioara de somaj nu se valorifica pentru un alt drept de acelasi fel. Asta ar insemna anul 2011 si 2012 (presupun) pana la intrarea in CIC si perioada din 2014 pana la incetarea contractului de munca, dupa finalizarea preavizului legal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Cristina Radut la 20 Ian. 2014
Cat timp aveti indeplinita conditia stagiului minim de cotizare da, primiti somaj, cred ca am spus acest lucru. Este conditie de baza, deci fara ea nu se poate.

Decizia o puteti contesta in 45 de zile de la comunicarea ei prin semnatura de primire, la Tribunalul de care apartineti. Instanta poate verifica daca intr-adevar este legala acea masura si anula decizia de concediere daca ea este dispusa ilegal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Radut
 User Cristina Radut
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Ian. 2014
Inainte de aceasta angajare am avut somaj dupa absolvire. Deci din data de 01.08.2011 pana in data de 25.02.2011, data la care am fost angajata, am avut somajul. Din 25.02.2011 pana in 01.12.2011 am lucrat, apoi au urmat concediile prenatal, si respectiv postnatal, pana in 01.03.2012, data la care mi s-a suspendat contractul de munca pentru crestere copil, eu nascand in 12.01.2012. Deci, avand in vedere aceste date, pot beneficia de somaj sau nu?

Iar in ceea ce priveste concedierea, mi s-a spus ca firma nu mai are activitate, eu am facut cerere de reangajare, insa administratorul a facut un referat precum ca nu are activitate si ca in baza legii, imi propune somaj. Nu stiu ce poate insemna aceasta inactivitate a firmei, daca este faliment sau ce este, insa am primit decizie de concediere (desfintarea locului de munca).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Ian. 2014
Aveti indeplinita conditia stagiului minim de cotizare pentru somaj, prin insumarea perioadelor lucrate anterior si dupa iesire din CIC. Concediile medicale, cu exceptia celor suportate de angajator din bugetul propriu, nu intra in determinarea celor 24 de luni anterioare datei depunerii cereii in interiorul carora trebui sa se regaseasca stagiul minim de cotizare.

Totodata, referitor la concediere, aveti in vedere si faptul ca atat timp cand angajatorul nu este in faliment sau reorganizare judiciara nu va poate concedia mai devreme de 6 luni de la revenirea definitiva din CIC, si daca nu ati beneficiat deja de aceasta masura de protectie.


Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion alexei delimart Radu Anton Viviana Serni George Andreescu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024