ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cuantum indemnizatie somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o nelamurire. Stagiul de cotizare pentru somaj trebuie sa fie de 12 luni, excluse fiind perioadele de concediu medical sau suspendare contract chiar daca au fost 3 zile. Pana aici e ok. La calculul indemnizatiei in schimb nu se ia in calcul aceeasi perioada ca la stagiu. Se considera luna intreaga chiar si 11 zile lucrate .
Intrebarea mea este: de ce nu se ia in calculul financiar exact aceeasi perioada ca si la calculul stagiului de cotizare? Mi se pare nedrept.
Cu stima.

Adaugata in: Somaj
Izolda Nica
 User  Izolda Nica
a intrebat la 16 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Izolda Nica la 18 Mai. 2012
Fractiunea de luna se ia in considerare ca luna intreaga daca s-a paltit cotizatie pentru ea. Se intampla acest lucru mai ales in cazul preavizelor pentru concediere cand ultima luna de lucru poate fi mai scurta, in functie de cand s-a dispus concedierea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Izolda Nica
 User Izolda Nica
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Mai. 2012
Cu scuzele de rigoare, am omis esentialul.
Anterior perioadei mentionate in insiruirea de luni am o vechime in campul muncii de 26 ani, in consecinta am dreptul la 10 % din media ultimelor 12 luni. De aceea ma tulbura fenomenul: 12 luni pentru stagiu este calculat intr-un fel iar indemnbizatia nu tine cont de perioada de stagiu efectiv de 12 luni ci este 11 luni si jumatate in cazul meu care evident se imparte la 12 rezultand valoarea la care se aplica 10%. Ma indigna evidenta cu care se imparte la 12 suma a 11 1/2 luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Izolda Nica la 17 Mai. 2012
Stagiul de cotizare este una si indemnizatia, calculul ei, este altceva. Ca sa puteti beneficia de indemnizatie ar trebui ca in ultimele 24 de luni anterioare cele in care solicitati acordarea indemnizatiei sa aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni, indiferent ce aveti anterior acestor 24 de luni.

Indemnizatia se calculeaza in functie de intreaga vechime, asa cum v-am mentionat mai jos. Dvs aveti, din ce relatati, vechime mai mica de 3 ani, ceea ce inseamna ca indemnizatia nu va depasi 375 lei pe luna indiferent cum o luati. Pentru ca se calculeaza raportat la indicatorul social de referinta, si nu la salariul dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Izolda Nica
 User Izolda Nica
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Mai. 2012
Multumesc pentru raspunsul prompt pe care mi l-ati dat.
Vreau sa ms fac inteleasa, ca urmare voi dezvolta problema mea.
Cronologic din prezent am lucrat:
- aprilie 2012 - Societate 3
- martie 2012 - 1/2 luna Societate 3 + 1 zi Societate 2
- februarie 2012 - Societate 2 cu 10 zile concediu medical
- ianuarie 2012 - Societate 2 cu suspendare contract 3 zile
- decembrie - Societate 2
- noiembrie - Societate 2
- octombrie - Societate 2
- septembrie - Societate 2
- august - Societate 2
- iulie - Societate 2
- iunie - Societate 2
- mai - Societate 2
- aprilie - Societate 2 - 1/2 luna
- martie 2011 - Societate 1
Asa, pentru calculul stagiului de 12 luni, lista era printata fara ultima pozitie, Societatea 1, si iesea un stagiu de 11 luni si 17 zile, dupa care am precizat ca am lucrat si inainte, sunt ok din acest punct de vedere. Bun. La calculul pentru indemnizatie in schimb s-a luat perioada pana mai 2011 inclusiv, acolo se terminau cei 12 luni lucrati.
Aici este nedumerirea mea: perioada de 12 luni este una si perioada de calcul financiar ce este aferent perioadei de stagiu, dupa mine, este alta...
Va multumesc pentru rabdare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Mai. 2012
Concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca nu sunt excluse. Se exclud numai perioadele de suspendare care nu sunt platite de catre angajator si pentru care nu se platesc contributii.

Nu imi dau seama insa unde este nemultumirea. La calcularea indemnizatiei se iau in considerare sumele si contributia platita, se stabileste indemnizatia in functie de prevederile legale. Daca stagiul total de cotizare este mai mic de 3 ani atunci indemnizatia va fi intotdeauna 75% din valoarea indicatorului social, adica 75%*500 = 375 lei. De la 3 ani in sus stagiu cotizare se aplica cotele de diferentiere conform legii. Ne place nu ne place, aceasta este legea.

Legea 76/2002 actualizata:

ART. 34
1^1 La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. 1 lit. a, nu se iau in calcul:
a perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;

ART. 39
1 Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. 1, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
2 Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. 1 este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b suma prevazuta la lit. a la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
3 Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. 2 lit. b, sunt:
a 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
4 Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. 2 lit. b, se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024