ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie somaj din concediu medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va solicit ajutorul in legatura cu situatia unui salariat! Se poate acorda indemnizatie de somaj daca se afla in concediu medical de 120 de zile? Totodata, in urma reevaluarii periodice, pe fisa de aptitudini este bifat inapt pentru postul pe care este angajat! angajatorul refuza sa ii desfiinteze postul pe care a fost incadrat.
va multumesc

Iulia Cristina
 User  Iulia Cristina
a intrebat la 07 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Nu, nu poate intra in somaj in timpul concediului medical. Acesta din urma este definit prin legislatia aplicabila drept concediu pentru incapacitate temporara de munca. Iar una dintre conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj este aceea de a face dovada ca persoana este apta de munca. In timpul concediului medical aceasta conditie nu este indeplinita. Se poate intra din somaj in concediu medical, dar inteleg ca nu este cazul aici.

Mai mult, in timpul concediului medical, desi contractul de munca se suspenda de drept, el exista in continuare, iar statutul de salariat nu poate fi cumulat cu cel de somer si nu se acorda indemnizatia aferenta in astfel de situatii. Pentru ca un salariat sa intre in somaj si sa primeasca ajutorul de somaj este imperativ sa apara incetarea contractului de munca pe un temei neimputabil lui.

Angajatorul nu este obligat sa ii desfiinteze postul pe motive medicale. Desfiintarea postului are la baza cauze reale si obiective, care probabil ca in situatia de fata sunt inexistente. Inaptitudinea medicala duce la o concediere pe motivul acesta, al inaptitudinii medicale, in baza art. 61 c) din Codul muncii. Este tot motiv neimputabil salariatului si ii permite sa acceseze dreptul la indemnizatie de somaj. Aceasta concediere presupune existenta unor avize sau decizii ale organelor medicale abilitate din care sa rezulte ca nu mai poate indeplini din punct de vedere medical atributiile postului. Inteleg ca acest lucru exista precizat in fisa de aptitudini, organul abilitat in acest caz fiind medicul de medicina muncii.

Pentru o astfel de concediere se acorda si plateste un preaviz minim de 20 de zile lucratoare si se solicita ajutorul AJOFM pentru reincadrarea in munca a salariatului in discutie.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024